IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин заплашва Daimler с глоба от 3,75 млрд. евро заради вредни емисии

Възможно е засегнати са бъдат 750 000 автомобила на автомобилния производител

22:13 | 01.06.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският министър на търговията Андреас Шойер е заплашил да наложи глоба на Daimler в размер на 3,75 млрд. евро заради дизеловия скандал с вредни емисии, съобщава германското издание Spiegel.

Съобщението идва, след като по-рано тази седмица министърът проведе разпит на ръководителя на автомобилния производител Дийтер Цетче във връзка с това какво количество ванове и автомобили на Mercedes-Benz трябва да бъдат поправени, след като регулатор откри в един от моделите на марката незаконен софтуер.

По информация на Spiegel Шойер е изразил притеснението, че общо 750 000 превозни средства на Mercedes може да се окажат засегнати. Изданието посочва, че според властите глобите срещу производителя могат да достигнат до 5000 евро на автомобил.

Миналия месец Daimler получи нареждане от германския регулатор на моторни превозни средства KBA да изтегли от пазара 4900 вана модел Vito с 1,6-литрови дизелови двигатели, тъй като те не отговарят на стандартите за вредни емисии.

Автомобилният производител заяви, че ще обжалва решението на КВА да класифицира софтуера като незаконен и дори да отправи въпроса до съда, ако бъде необходимо, посочва Ройтерс.

Според Spiegel съществуват значителни доказателства, че дизеловите двигатели на моделите C-Class на Mercedes също може да са засегнати, като представители на Daimler ще бъдат призовани в министерството преди нова среща между Цетче и Шойер по-късно този месец.

Изданието посочва още, че е възможно да се стигне до изтеглянето от пазара на 80 000 автомобила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
one_1980
преди 5 години
Човек има някакви правила, които следва да се спазват и норми.това е правова държавадругого е Бананов република
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Shadow1
преди 5 години
Да емигрира в България тогава за вредни емисии никой няма да ги закача, ама то пък и пътища да тестват колите си няма да могат да намерят така че пак едно към едно ще отиде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още