IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият шеф на Opel: Автомобилните компании са обречени

Според Карл-Томас Нойман производителите не са готови да бъдат лидери

21:47 | 23.04.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Автомобилните компании не са готови да бъдат лидери при преминаването към следващото поколение транспортни средства и ще отпаднат от играта, прогнозира доскорошният главен изпълнителен директор на Opel Карл-Томас Нойман.

Мениджърът, който напусна компанията след придобиването ѝ от френската група PSA Peugeot-Citroen, сега се присъединява към стартъпа за електромобили Evelozcity. Той ще ръководи поделението й за мобилни услуги, базирано в Лос Анджелис. Една от задачите му е да работи върху интегрирането на блокчейн системи в автомобилите на бъдещето, пише FT.

Evelozcity бе създадена преди година от двама бивши служители на BMW - финансиста Щефан Краузе, с опит и от Deutsche Bank, и Улрих Кранц, който разработи първите два автомобила от i-сериите на BMW - i3 и i8. Преди да се отделят, двамата поработиха и за финансирания от китайски милиардер стартър Faraday Future. След напускането им от Faraday ги обвиниха в кражба на фирмени тайни, но Краузе и Кранц отрекоха категорично. Към тях се присъедини и дизайнерът Ричард Ким, също работил за BMW и Faraday.

Привличането на Карл-Томас Нойман в стартъпа ще сложи най-после и край на упоритите слухове, че той е гласен за следващия шеф на Audi. Преди да поеме Opel, Нойман действително бе начело на операциите на Audi в Китай. Той обаче неведнъж е заявявал, че се съмнява в способностите на традиционните автомобилни компании да се справят с огромните промени, които предстоят в сектора.

"Нужни са ни нови концепции за транспорта и електрическата мобилност, за да освободим градовете от трафика и замърсяването", коментира Нойман след решението да се присъедини към Evelozcity. "Прегледах много възможности и вярвам, че традиционните автопроизводители не могат да движат тези промени. Докато Evelozcity отразява моите собствени убеждения какво е нужно, затова реших да се присъединя към тях ".

Нойман и преди е изразявал подобно мнение, и дори инвестира немалка част от спестяванията си в door2door, базиран в Берлин стартъп за оптимизирани транспортни услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
mrynmryn
преди 5 години
За много неща, примерно - https://***.docusign.com/blog/the-future-of-car-leasing-is-as-easy-as-click-sign-drive/Както и да анализира данни от колата, които да послужат за по-добра диагностика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
и как аджеба ще вкараш блокчейн в кола ? и за чий ? ...или понеже сега това е модерно трябва да се говори за него зада изглеждаш в крак с нещата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още