IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електрическите коли подкрепиха продажбите на нови автомобили в Китай

Комунистическите власти в Китай гледат на електрическите превозни средства като ключ към превръщането на Китай в технологична суперсила

17:53 | 11.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на пътнически автомобили в Китай са се увеличили с по-бързи темпове през април на фона на засиления растеж на най-големия световен автомобилен пазар, заяви днес браншовата асоциация, цитирана от Associated Press.

Месечните данни на Китайската асоциация на автомобилните производители показват, че продажбите на пътнически автомобили през април са нараснали с 11 процента за една година до 1,9 млн. превозни средства, надвишавайки растежа от 3,5 процента през март.

Продажбите на "превозни средства с нова енергия", като електрическите коли и хибриди с бензинови и електрически двигатели, са се увеличили повече от двойно до 82 000 автомобила.

Комунистическите власти в Китай гледат на електрическите превозни средства като ключ към превръщането на Китай в технологична суперсила. Световните производители на автомобили, включително General Motors, Nissan и Volkswagen, представиха няколко десетки електрически и хибридни превозни средства на Автосалона в Пекин миналия месец.

Последните мерки, обявени от Китай за намаляване на ограниченията за дела на чуждестранни капитали в предприятията от автомобилния сектор в страната, дават приоритет на производителите на електрически и хибридни автомобили. Изискванията за чуждестранните автомобилни производители да си партнират с местни държавни компании ще бъдат премахнати до 2022 година според новите правила. В същото време ограниченията за тези, които разработват електрически автомобили, ще изчезнат още през тази година.

Смекчените разпоредби стават факт на фона на засилващото се търговско напрежение между САЩ и Китай, което може да затрудни американския внос - превозните средства на Ford се налага да чакат по-дълго на границата, тъй като митническата полиция затяга проверките. Американският автомобилостроител каза, че продажбите му в Китай са спаднали с 26 процента през април до 69 503 автомобила.

Общият брой продажби на превозни средства в Китай, включително камиони и автобуси, е нараснал с 11,5 процента до 2,3 милиона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още