IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Херберт Дийс поема кормилото на Volkswagen

Новият изпълнителен директор ще наследи на поста Матиас Мюлер

21:36 | 12.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новият изпълнителен директор на&nbsp;Volkswagen Херберт Дийс. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Новият изпълнителен директор на Volkswagen Херберт Дийс. Снимка: Архив Ройтерс

Автомобилният производител Volkswagen съобщи, че бившият ръководител на марката VW Херберт Дийс ще поеме поста на главен изпълнителен директор, давайки нов тласък на усилията си да реформира начина, по който са управлявани 12-те марки на компанията, съобщава агенция Ройтерс.

Съобщението беше направено, след като директорите на германската компания отстраниха досегашния й ръководител Матиас Мюлер. Той беше начело на автомобилната империя, която включва в себе си марки за производство на мотори, автобуси, камиони и леки коли, сред които Ducati, Bentley, Porsche, Audi, Scania и Skoda.

Сред реформите, свързани с реорганизирането на марките, ще бъде и създаването на шест нови бизнес зони, както и специално портфолио за Китай – най-големият пазар на Volkswagen. Компанията също така ще раздели марките си в три автомобилни групи.

Volkswagen свали от поста Мюлер, след като той не можа да промени фокуса на портфолиото на групата от автомобилни марки – ключов стълб от „Стратегия 2025“ за трансформиране на компанията в лидер на пазара на екологично чисти автомобили след скандала с дизеловите емисии от 2015 г.

Според информациите Мюлер става жертва на политическия натиск върху германските производители, които са принудени да компенсират собствениците на дизелови автомобили с манипулирани двигатели. До момента това струва милиарди на Volkswagen, който освен това трябва да похарчи още повече пари за преминаване към електромобили и автономни превозни средства. 

Мюлер ще стане вторият топ мениджър на германско предприятие, който губи работата си само за няколко дни. През миналата седмица най-голямата германска финансово-кредитна институция - Deutsche Bank, уволни изпълнителния си директор Джон Краян заради сериозните си загуби, които инкасира няколко пореди години.

Назначаването на новия изпълнителен директор беше приветствано от анализаторите.

„Дийс е човек на действието, той е най-подходящият избор да оглави групата на VW в следващата фаза от своята трансформация“, заяви анализаторът Франк Шуопи от Nord LB.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още