IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск иска да съкрати 10% от служителите на Tesla

Лидерът на компанията има лоши очаквания за икономиката

16:55 | 03.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск има „суперлошо усещане“ за икономиката и иска да съкрати около 10% от работните места в производителя на електромобили, посочва лидерът в имейл до директорите на компанията, разгледан от Ройтерс.

Съобщението се появи два дни, след като най-богатият човек в света постави ултиматум на служителите на автомобилния гигант да се върнат на работните си места или да напуснат.

Tesla имаше около 100 хил. служители в компанията и в нейните дъщерни дружества към края на 2021 г. според годишния ѝ отчет към Комисията по ценните книжа и фондовите борси.

Компанията не е открита веднага за коментар.

Силното предупреждение на Мъск за потенциална рецесия и за ефекта, който тя ще има върху производителите на автомобили, е най-директната прогноза от лидер от такъв ранг в индустрията.

Въпреки че страховете от риска от рецесия нараснаха, търсенето на колите на Tesla и други електрически превозни средства остава силно, а много от традиционните индикатори за спад, включително увеличаване на запасите на дилърите в САЩ, не се наблюдават. 

   

Но Tesla не успява да поднови производството в завода си в Шанхай, след като блокадите заради Covid-19 доведоха до скъпо прекъсване на дейността на място.

Лошата прогноза на Мъск повтаря скорошните коментари от директори, включително на главния изпълнителен директор на JPMorgan Chase & Co Джейми Даймън и на президента на Goldman Sachs Джон Уолдрън.

„На пътя ни се задава ураган“, коментира Даймън миналата седмица.

Инфлацията в Съединените щати се ускори до 40-годишен върх и предизвика скок на разходите за живот на американците. Същевременно Федералният резерв е изправен пред нелеката задача да обуздае инфлацията, но да не се стига до рецесия.

„Сложете на пауза цялото наемане“

Преди предупреждението на Мъск, което е пристигнало със заглавие „Сложете на пауза цялото наемане на служители по света“, Tesla имаше около 5000 обяви за работа в LinkedIn – от търговци в Токио и инженери в новия завод в Берлин до учени, занимаващи се със задълбочено машинно учене, в Пало Алто.

Желанието на Мъск служителите да се върнат в офисите вече се сблъска със съпротива в Германия.

„Всички в Tesla са задължени да прекарват минимум 40 години в офиса седмично“, написа Мъск в имейл. „Ако не се появите, ще приема, че сте напуснали“.

След това Мъск влезе в спор в Twitter с австралийския технологичен милиардер и съосновател на Atlassian Скот Фаркухар, който се подигра с изискването в серия от туитове, казвайки, че те са като „нещо от 50-те години на миналия век“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още