IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на електрически автомобили в ЕС продължават да растат

Трудно е да се даде точна статистика за броя на хибридните автомобили в общността, тъй като на места те не са регистрирани като такива

15:40 | 07.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2017 година в Европейския съюз (ЕС) са продадени общо почти 332 хил. автомобила, задвижвани от алтернативни енергийни източници – електромобили и хибриди. Това показват данни от доклад, цитиран от гръцкото издание „Катимерини“.

От статистиката е видно, че спрямо 2016 г. ръстът на продажбите на тези модели е от 54,8 на сто. Като цяло в ЕС през миналата година са продадени 115,4 хил. електрически автомобила и 216,5 хил. хибрида.

В Гърция има значителен ръст на продажбите, но изходните данни са доста ниски. През 2017 година са продадени 199 хибридни автомобила, спрямо едва 43 година по-рано. Това представлява ръст от 419%.

По отношение на електромобилите, продадени в южната ни съседка, броят им е 161, спрямо 31 през 2016 година. Това е увеличение от 217 на сто.

По данни на Европейската агенция по околна среда е трудно да се направи оценка колко общо са тези автомобили в Европа. В много държави нямаше отделни регистри за хибридните автомобили и те се вписваха или като бензинови, или като дизелови, посочва доклад на Агенцията.

Като цяло към края на 2015 г. електрическите коли са едва 0,15% от всички автомобили в ЕС, но пък и техните продажби се увеличават значително през последните години, подкрепени от подобряване на технологията и появата на повече зарядни станции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още