IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководителят на Renault получи нов 4-годишен мандат на поста

Карлос Гон иска да използва полученото доверие, за да доведе до край интеграция между компанията и партньорите й Nissan и Mitsubishi

16:57 | 16.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карлос Гон <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Карлос Гон Снимка: Ройтерс

Ръководителят на автомобилния концерн Renault Карлос Гон спечели битката с френската държава и получи нов мандат от общото събрание на акционерите, както и одобрението им за допълнителното му възнаграждение от 7.4 млн. евро за 2017 година. Мениджърът увери, че ще използва полученото доверие, за да доведе до край интеграция между Renault и партньорите му в алианса Nissan и Mitsubishi, съобщава Automedia.bg. 

Много анализатори виждаха тазгодишното общо събрание като решителен тест за плановете на Гон, особено след като френската държава, която притежава един от основните дялове в компанията, се противопостави на бонуса му. Гон трябваше да получи 7.4 млн. евро от Renault за 2017 в добавка към вече изплатените му 10 млн. долара от Nissan. 



В крайна сметка 56% от акционерите подкрепиха бонуса и утвърдиха нов 4-годишен мандат за мениджъра. Той обяви, че до 2022 г. си поставя за цел да „преработи“ алианса, защото „възникват много въпроси дали сегашната система може да продължи“. До момента японската и френската компания в много отношения се стараеха да пазят независимостта си, вероятно и заради опасенията от намеса на правителството в Париж. Bloomberg обаче твърди, че сега се водят преговори за окончателното им сливане. 

Алиансът има доста усложнена структура в момента: Nissan притежава 15% от капитала на Renault, но без право на глас. Renault, която е по-малка като оборот и пазарна капитализация, държи 44% от Nissan с право на глас. Nissan контролира Mitsubishi, а френската държава има 15% от акциите на Renault. 

Акционерите утвърдиха и назначаването на Тиери Болоре за главен оперативен директор на Renault, което го прави основен фаворит да наследи Гон след 4 години. Самият Гон го окачестви като „добър кандидат“ за поста. 

Карлос Гон, роден в Бразилия от ливански родители и отраснал във Франция, пое Renault през 90-те години и успя да изведе закъсалата компания на печалба. След това само за година върна Nissan от ръба на банкрута и създаде съюза между двете компании. През 2017 г. алиансът Renault-Nissan-Mitsubishi бе най-големият производител на леки автомобили в света, изпреварвайки дори Volkswagen, ако не се брои поделението за камиони на германците. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още