IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Subaru подаде оставка

Причината са фалшифицирани данни за разхода на гориво и вредните емисии

13:33 | 08.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ясуюки Йосинага. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ясуюки Йосинага. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът и изпълнителен директор на корпорацията Subaru - Ясуюки Йосинага, е решил да подаде оставка, съобщава японското издание Nikkei Asian Review.

Още през април при проверка бяха открити 903 автомобила на марката, за които сътрудници на Subaru са предоставили неверни даннни за разхода на гориво и нивата на вредни емисии. В резултат на това японското министерство на транспорта започна разследване в щаб-квартирата и в главния завод на производителя.

Самата компания също започна проверка, при която бяха открити още 927 автомобила с неверни данни. Те са получени при нарушения на официалните процедури. В крайна сметка Йосинага поднесе своите извинения на пресконференция, като увери, че в Subaru са взети мерки, това да не се повтаря.

На 22 юни предстои общо събрание на акционерите, което трябваше да утвърди Йосинага като президент и изпълнителен директор, но сега тези постове ще заеме настоящият вицепрезидент Томоми Накамура. Самият Йосинага ще остане председател на съвета на директорите, но няма да има представителни функции.

Само преди година Subaru бе намесен в друг скандал, който не е свързан със сегашния. Тогава се оказа, че с проверката на произведените автомобили се занимават хора без нужата квалификация, която поставя под съмнение качеството на колите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още