IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla e напът да конкурира Uber и Lyft

До една година компанията ще пусне споделена мрежа от роботаксита и ще прибира от 25% до 30% от приходите на тези пътувания

08:30 | 23.04.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Призванието на американския технологичен концерн Tesla Inc. бе да донесе достъпни електрически автомобили до масите. Сега Илон Мъск обаче промени напълно плана, като обещава да сдвои технологията за самостоятелно управление с услуга за споделяне, която ще направи безсмислено начинанието да се купуват други коли.

Главният изпълнителен директор каза, че до средата на следващата година по пътищата ще има 1 милион коли Tesla, които ще са напълно способни да се управляват сами. По време на продължителна презентация в деня на инвеститорите, фокусирана върху автономната технология, Мъск заяви, че клиентите ще могат да поставят колите си в споделена мрежа от роботаксита, които ще може да се придвижват без шофьори, предава Bloomberg.

Сега всички нови автомобили на Tesla се произвеждат със собствен за компанията компютърен чип, който позволява напълно самостоятелно управление - детайл, който Мъск разкри по време на събитието в понеделник. Този чип отговаря на хардуерните изисквания за напълно автономно шофиране според Мъск, който се похвали, че е най-добрият в света. (Автомобилите на Tesla са снабдени с набор от сензори, като преден радар и камери. Те не разполагат с лайдар или радара за откриване и определяне на светлина, сензорът, за който повечето разработчици на аудиовизуални данни казват, че е от решаващо значение, но Мъск твърди за него, че е глупава задача и е „обречен“.)

Това, което трябва да се направи още, е софтуерът, за който Мъск заяви, че ще бъде „завършен” и на такова ниво на надеждност, за което смята, че потребителят не трябва да му обръща внимание, до средата на следващата година.

„Чувствам се много уверен, че през предстоящата година ще има автономни роботаксисита от Tesla - не във всички юрисдикции, защото няма да имаме регулаторно одобрение навсякъде”, каза Мъск, без да уточни какви правила има предвид. Той добави, че е уверен, че компанията ще има регулаторно одобрение за това на някои места през следващата година.

Tesla ще позволи на собствениците да добавят правилно оборудваните си превозни средства към собственото си приложение за споделено пътуване, което ще има подобен бизнес модел на Uber или Airbnb. Tesla ще взема от 25% до 30% от приходите на тези пътувания, каза Мъск. На места, където няма достатъчно хора, които да споделят колите си, Tesla ще предоставя свой специален флот от роботаксита.

Последна актуализация: 15:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
vanaia
преди 4 години
Евала, един нормален човек тука да чете между редовете. Сакото е глътнал *** и геврек едновременно, цели, без да ги дъвче и отпускането е болезнено, сиреч невъзможно:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 4 години
в последно време си глътнал бастуна, може би заради руските *** тук ... отпусни се малко и по весело, човека говори с ирония :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Sokratus
преди 4 години
Демото е много добро. Колата се престроява, напуска пътища, спира на стоп, тръгва и завива на кръстовища! Но не е в градски условия, нямаше нарушения на движението от други участници, нито пък пресичане на животни или пешеходци на неправилни места. Нямаше колоездачи или пък камиони.Едно добро начало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
Sakamano
преди 4 години
Със или без Мъск, това неизбежно ще се случи. Хората трябва да се приспособяват. Е, у нас няма да е толкова скоро, тъй че още ще въртите геврека. Но не си учете децата на занаята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
vanaia
преди 4 години
Абе елоне, що народ такси кара бе батенце...земи се занимавай с космоса, луната, тунелите, камиони, спортни коли. Има работа за теб, та се Гана ся да правиш евтини коли да вървят сами. Срамота, ей... Мисли малко и за народа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още