IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota инвестира 1 милиард долара в компанията за превоз на пътници Grab

Представител на Toyota ще бъде назначен в съвета на Grab, а друг служител на Toyota ще бъде изпълнителен директор в компанията

10:24 | 13.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японският автомобилопроизводител Toyota Motor инвестира 1 милиард долара в Grab, най-голямата компания за пътнически превоз, организиран чрез мобилно приложение, в Югоизточна Азия, информира Асошиейтед прес.

Toyota съобщи днес, че е постигнала споразумение с Grab за укрепване на съществуващото партньорство за разрастване на мобилните услуги в региона.

Представител на Toyota ще бъде назначен в съвета на Grab, а друг служител на Toyota ще бъде изпълнителен директор в Grab, уточни компанията.

Grab, която е подобна на Uber в САЩ, присъства в осем страни в региона, включително в Малайзия, Сингапур, Тайланд и Индонезия.

Дейността на Uber в Югоизточна Азия бе придобита от Grab по-рано тази година. Uber запази дял от 27,5 процента в новата компания след сливането.

Toyota първоначално бе предпазлива към технологиите на т.нар. споделено пътуване и безпилотно шофиране.
През последните години производителят на седана Camry, хибрида Prius и луксозните модели Lexus наваксва активно, като подписва партньорства по целия свят.

Grab, която е с централа в Сингапур, неотдавна привлече инвестиции от японската технологична и телекомуникационна компания SoftBank Group Corp. и китайския си конкурент Didi Chuxing. 

Uber се опитва да расте в Япония, но този тип услуга се сблъска с отпора на влиятелните таксиметрови компании, особено в градските райони като Токио. Toyota доставя голяма част от автомобилите, използвани от таксиметровите компании.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още