IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota ще рециклира електромобилни батерии с помощта на съоснователя на Tesla

Японците и Redwood ще събират излезли от употреба клетки и материали за повторна употреба, които ще се връщат обратно в индустрията

21:08 | 21.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автоконцерн Toyota Motor Corp. се обвързва с Redwood Materials Inc., компания за рециклиране на батерии, създадена от съоснователя на Tesla Inc. Дж. Б. Стробъл, чрез споразумение за събиране и повторно използване на клетки от електромобили батерии, съобщава Bloomberg.

Най-големият автомобилен производител в света по пазарен дял и Redwood планират да създадат верига на доставки от затворен вид за батерии за електрически превозни средства, която включва събиране на излезли от употреба клетки и материали за повторна употреба. 

Компаниите първоначално ще опитат да тестват и рециклират батерии, използвани при модела Prius - първият масово произвеждан хибриден автомобил в света. Автомобилите, захранвани с батерии, които излизат от експлоатация, са предимно Prius, посочват двете компании.

Toyota и Redwood планират да се справят заедно с нарастващите цени на батериите и недостига на метали и материали, които се очаква да съпътстват бързото глобално преминаване към електромобили. Пречките в снабдяването с батерии, които тревожат автомобилната индустрия, вероятно няма да изчезнат скоро, предупреди главният научен директор на Toyota Гил Прат. На фона на високите разходи, нарастващите цени на батериите могат да забавят трансформацията, предупреждава той.

Redwood, най-голямата компания за рециклиране на литиево-йонни батерии в САЩ, планира да намали разходите за батерии чрез масово доставяне на материали, получени от рециклирани клетки. Те се стреми да произвежда достатъчно анодни и катодни компоненти за повече от 1 милион електромобили годишно до 2025 г.

„Вдъхновяващо и ужасяващо е да видим толкова много страни и автомобилни компании, които обявяват ангажимент за преход към електрически превозни средства“, посочва Стробъл. Според него съществува огромна пропаст между плановете и тяхната реализация до момента.

Redwood понастоящем разполага с три съоръжения в Невада.

Операциите на компаниите първоначално ще се извършват предимно в един от заводите на Redwood в щата. Концернът посочва, че планира да построи друг кампус за батерии в близост до първия завод за батерии на Toyota в САЩ в Северна Каролина. Проектът, който лесно ще надхвърли 1 млрд. долара за реализация, ще позволи на Redwood да се превърне в основен производител на катоди в САЩ.

Стробъл смята, че американската фабрика ще произвежда материали за батерии с обща капаците от 100 гигаватчаса батерии годишно до края на 2025 г. Това е достатъчно за покриване нуждите на около 1,3 милиона превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още