IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещи мениджъри на VW поемат новия бизнес с батерии

Себастиан Волф и Сунхо Ан са две от имената, които ще играят роля в новата, все още неназована компания на Volkswagen

12:25 | 20.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бордът на директорите на новата компания за батерии на Volkswagen (от ляво надясно): Йорг Тайхман, Сунхо Ан, Франк Бломе, Себастиан Волф, Кай Александър Мюлер и Себастиан Крапот.&nbsp;<em>Снимка: Volkswagen</em></p>

Бордът на директорите на новата компания за батерии на Volkswagen (от ляво надясно): Йорг Тайхман, Сунхо Ан, Франк Бломе, Себастиан Волф, Кай Александър Мюлер и Себастиан Крапот. Снимка: Volkswagen

Промените в ръководния състав на Volkswagen Group предизвикаха доста вълнение миналата година: първо, компанията нае Себастиан Волф, бивш ръководител на производителя на батерийни клетки Farasis, след което към групата се присъедини и Сунхо Ан, шеф на разработването на батерии в Appel. Сега концернът сигнализира, че и двамата ще играят водеща роля в новата, все още неназована компания за батерии на Volkswagen, която основа по-рано тази година, пише Automobilwoche. 

Като главен оперативен директор в шестчленния борд на директорите на новото предприятие, който трябва да започне работа на 1 юли, Волф ще наблюдава изграждането и експлоатацията на шестте планирани гигафабрики за батерии на групата в Европа.

Кай Александър Мюлер, който ще заеме поста на финансов директор в новата компания за батерии, също има опит в автомобилната индустрия: в британския кредитор Barclays той отговаря за автомобилния бизнес, който включва и VW.

„Volkswagen има нужните големина и влияние, за да осигури осъществяването на своята стратегия за електрическа мобилност с плана си за батериите“, коментира главният изпълнителен директор на VW Херберт Дийс.

Както вече беше обявено през декември, новото дъщерно дружество на VW се оглавява от експерт по батериите, когото базираната във Волфсбург компания привлече от конкурент: Франк Бломе. Той се присъединява към групата през 2018 г., след като преди това работи за двете дъщерни дружества на Daimler AG - Deutsche Accumotive и Li-Tec. Оттогава той отговаря за бизнеса с батерии във VW.

В края на 2021 г. компанията обяви, че ще отдели този бизнес като отделно дъщерно дружество, като не изключва и опция за първично публично предлагане (IPO).

Директорът по продажбите Йорг Тайхман пристига във VW през 2016 г. след пет години, прекарани в BMW. Себастиан Крапот, от друга страна, ще изпълнява длъжността директор „Човешки ресурси“, след като преди това работи на същата позиция в групата в Братислава.

Шест гигафабрики за батерии до 2030 г

VW планира да построи шест гигафабрики за батерийни клетки в Европа до 2030 г. Всяко съоръжение ще разполага с годишен производствен капацитет от 40 гигаватчаса (ГВтч), което съответства на около 44 млн. батерии. Първият завод се изгражда в партньорство с шведската Northvolt в Шелефтео, Северна Швеция. Отделно, VW строи самостоятелно второто и третото съоръжение съответно в Залцгитер, Германия, и край Валенсия, Испания. Очаква се германската фабрика да заработи през 2025 г., докато тази до Валенсия година по-късно.

VW планира през 2027 г. да разполага с още едно съоръжение, което трябва да бъде изградено в Източна Европа. Според наличната информация, Чехия има най-големи шансове да привлече подобна инвестиция.

Засега не е налична информация за другите две гигафабрики, които трябва да бъдат въведени в експлоатация до 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още