IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen и Ford сключват ново партньорство

Първоначално съюзът между гигантите ще е най-вече в областта на лекотоварните модели

17:03 | 20.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Автомобилните компании Volkswagen и Ford проучват възможността да създадат съюз в областта на производството и развойната дейност, включително и за съвместни модели, потвърди американската компания в съобщение до медиите.

Двата гиганта вече са подписали меморандум за разбирателство, който изрично споменава съвместното производство на ванове и лекотоварни автомобили като част от бъдещото партньорство. Засега обаче не се предвижда съюзът да бъде подкрепен от размяна на акции, както преди години направиха Renault и Nissan.

Искаме да подобряваме състоянието и устойчивостта на бизнеса си, което включва да работим с партньори върху ефективността, заяви Джим Фарли, президент на Ford за глобалните пазари.

Ford е абсолютен лидер в сегмента на лекотоварните пикапи в САЩ, като тяхната F-серия е не само най-продаваният модел в страната, но и изобщо най-продаваният автомобил в световен мащаб. Компанията има добри позиции и на пазара за ванове благодарение на Transit.

Volkswagen пък е сериозно представен в сегмента на камионите благодарение на притежаваните от концерна марки MAN и Scania, а контролира и американския производител Navistar. По-рано тази година германците създадоха партньорство и с производителя на малки камиони от Япония Hino, част от групата на Toyota.

Ford и VW имат "силни и взаимно допълващи се позиции" на тези пазари, подчерта шефът на германците по стратегията Томас Зедран. "Пазарите и търсенето се променят с невероятна скорост... За да се справим с това, е ключово да придобием повече гъвкавост чрез подобни съюзи. Това е в основата на нашата Стретегия 2025", обясни Зедран.

VW дълги години си партнираше с Daimler в производството на ванове, но преди време компанията майка на Mercedes прекрати този съюз. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още