IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от най-нажежените жилищни пазари в САЩ показва признаци на охлаждане

Възходът на пазара може да е достигнал своя връх през тази пролет, но все още не е сигурно, смята експерт

13:41 | 09.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на имотите в Сан Франциско, един от градовете с най-скъп жилищен пазар САЩ, е започнала да намалява за пръв път от разгара на пандемията от коронавирус, съобщи Bloomberg.

Медианният жилищен индекс в града е намалял с 3% на годишна база до 1,89 млн. долара през юни, сочат данни на Compass Inc. В последните три месеца показателят бе на рекордни равнища над 2 млн. долара.

Въпреки това най-скорошната цена продължава да е с 20% над нивата, отчетени през март 2020 г., когато избухна здравната криза.

"Вероятно е, макар и не все още сигурно, че един от най-дългите и драматични възходи в историята на имотния пазар е достигнал своя връх тази пролет", коментира Патрик Карлайл, пазарен анализатор за заливния район на Сан Франциско в Compass.

Цените на жилищата и покачването им започнаха да се охлаждат на национално ниво, след като лихвите се увеличиха тази пролет в резултат на затягането на паричната политкка на Федералния резерв на САЩ.

Продавачите са започнали да смъкват цените в някои от най-нажежените щатски пазари, като Лас Вегас, Денвър, Остин и Нашвил. Въпреки това много от тези региони все още отчитат цени, които са над миналогодишните, но все пак забавят темпа си на растеж.

Сан Сан

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Сан Франциско бе ударен от мудното завръщане на служителите в офисите след пандемията, а живущите се местят в по-евтини градове. Освен това, технологичният сектор, който е огромен двигател на местното богатство, е изправен пред спадове, след като акциите на компаниите, листнати на борсата, поевтиняват, а няколко от тях започнаха да освобождават служители.

В по-голямата част от залива, включващ Силициевата долина и Източния залив, цената на жилищата е нараснала с 2% на годишната база до медианните 1,43 млн. долара. Това е бил най-бавният растеж от май 2020 г., когато цените са останали без промяна спрямо май 2019 г.

Имотите в района на залива се продават по-бавно, а битките за наддаване не са толкова интензивни, което води до по-малък дял продажби над обявените цени, обясни Карлайл. Според него е малко вероятно да има срив на пазара, сравним с този от 2008 г., тъй като повечето собственици имат достъпни ипотеки и няма да бъдат принудени да продават.

"Корекцията не е срив", написа още експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още