IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще забрани на руснаци да купуват имоти в блока

Забраната се отнася за руснаци, които не са граждани на ЕС и нямат разрешение за пребиваване в държавите-членки на ЕС

15:43 | 04.05.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Имот в Лондон на Роман Абрамович, който той обяви за продажба. <em>Снимка:&nbsp;Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Имот в Лондон на Роман Абрамович, който той обяви за продажба. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Европейският съюз добавя и забрана на сделки с недвижими имоти за руски граждани към шестия си пакет от санкции, целящи да увеличат натиска върху руския президент Владимир Путин, предава Bloomberg.

Предложението на Европейската комисия, част от което бе представено от председателя ѝ Урсула фон дер Лайен по-рано днес, предвижда спиране на сделките с недвижими имоти с руски граждани, жители и юридически лица - забранява се продажбата или прехвърлянето, пряко или непряко, на „права на собственост върху недвижими имоти, намиращи се на територията на Съюза, или дялове в предприятия за колективно инвестиране, предоставящи експозиция към такива недвижими имоти", се посочва в правния текст, цитиран от Bloomberg News.

Забраната е част от най-новите действия на ЕС, насочени към руската държава и олигарсите - мерки, които за първи път ще бъдат насочени към доходоносната петролна индустрия на Москва и най-голямата банка в страната – „Сбербанк“. Тя, подобно на други кредитори по-рано, се предвижда да бъде изключена от системите SWIFT.

Планът трябва да бъде одобрен от държавите-членки на ЕС тази седмица, преди да влезе в сила, и може да подлежи на промяна.

Забраната се отнася за руснаци, които не са граждани на ЕС и нямат разрешение за пребиваване в държавите-членки на ЕС. Тя не важи за тези, които имат гражданство или пребивават в Европейското икономическо пространство или Швейцария, пояснява агенцията.

По-рано днес стана ясно, че пакетът, който трябва да бъде приет от европейските държави единодушно, за да стане факт, предвижда пълна забрана на вноса на руски петрол, доставян с танкери и по нефтопроводи и се отнася както за суровия петрол, така и за петролните продукти. ЕК предлага забраната за вноса на суров петрол след шест месеца, а на петролни продукти - от края на 2022 г., за да позволи на страните да си осигурят алтернативни доставки.

Руският петрол задоволява 27% от потребностите на ЕС, а клиентите от Европа купуват половината от руския добив. ЕС вече забрани вноса на руски въглища, като ембаргото ще влезе в сила от август.

През миналата година ЕС е платил на Русия 64 млрд. евро за вноса на горива, което се равнява на руския военен бюджет. Тази година, заради поскъпването на газа европейските покупки на руски газ, петрол и въглища могат да достигнат 200 млрд. евро.

ЕК предлага още три руски държавни телевизии да бъдат отрязани от европейския ефир заради разпространяването на пропаганда. Фон дер Лайен не разкри имената на медиите, които ще бъдат санкционирани, казвайки само, че те са държавни. „Не бива да им разрешаваме повече да разпространяват лъжи", заяви Фон дер Лайен.

В шестия пакет е включено и разширяване на финансовите санкции, като Европейската комисия предлага най-голямата руска банка – „Сбербанк", да бъде извадена от международната система за обмяна на банкова информация за извършени транзакции SWIFT. От нея ще бъдат извадени и „Россельхозбанк" и „Московска кредитна банка", с което руските трезори, които няма да имат достъп до SWIFT, ще станат 10.

„Сбербанк" държи 37% от руския банков сектор. „Газпромбанк", през която минават плащанията за вноса на руски природен газ, остава извън санкциите на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Точно така, тотален бан и изхвърляне от цивилизования свят на opките! Който иска да идва - първо да минава тест, за нормални руснаци място има, за пyттювски opки - НЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
поредната идиотия на съюза ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
redcretin
преди 1 година
о-р-к-и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
redcretin
преди 1 година
***, не хора - какви права бе, орколюбецо :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
melon
преди 1 година
Чувал съм, но не знам колко е вярно, че руснаците - купувачи на имоти в България, напълно случайно били свързани с армия, полиция, служби...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
sms_bgfunds
преди 1 година
Пълна забрана за руZките ***- пълна икономическа и социална изолация в ЕС. ВЕДНАГА!!! НЕ СМЕ ПОВЕЧЕ МИШКИ И НАКЛОНЕНИ ГЛАВИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
Императорът
преди 1 година
С всеки следващ ход, ЕС се самоизобличава като неонацистка организация. Нарушаване на човешки права, на свободата на словото и на достъпа до информация. Колосален позор за Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
0pk
преди 1 година
Ивропата накрая ще забрани на руснаците изобщо да пребивават на нейна територия. Ще спре висчки руски медии, в името на свободата на словото. Ще репресира всички несъгласни и ще построи стена с дъбок ров, който да свърже Черно с Балтийско море. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още