IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street частично се възстанови въпреки неясните перспективи за икономиката

Инвеститорите са в очакване на данните за пазара на труда в САЩ и на протоколите от заседанието на Федералния резерв

23:25 | 05.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Водещите щатски индекси записаха повишения в първия си търговски ден за седмицата, след като в понеделник страната отбеляза национален празник, съобщи CNBC.

Широкият измерител S&P 500 се увеличи с 0,16%, или 6,06 пункта, до 3831,39 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа ръст от 1,75%, или 194,39 пункта, до 11 322,24 пункта.

Изключение от тенденцията бе бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average, който отписа 0,42%, или 129,44 пункта, падайки до 30 967,82 пункта.

Американските инвеститори не са изключение от световната тендеция, в която опасенията за икономическия растеж влошават нагласите и предизвикват понижения на финансовите пазари. В последните четири от пет седмици Wall Street бе на червена територия, като S&P 500 е с над 20% под рекордното си равнище. Според някои икономисти щатската икономика се е свила в първите две тримесечия на годината - движения, възприемани като сигнал за рцесия.

Доходността по 10-годишните щатски облигации се сви до 2,831%, а тази по двугодишните - 2,829%. По-рано доходността по двугодишните държавни ценни книжа надмина тази по бенчмарка - движения, които историята доказа като предизвествие за предстоящ икономически спад.

Акциите, свързани с икономическия растеж, записаха резки понижения в първата за седмицата търговска сесия на щатските борси. Цената на акциите на Deere и Caterpillar намаля с по над 3%, записвайки най-ниското си ниво от началото на годината. Freeport-McMoRan изтри 7% от капитализацията си, а Ford - близо 2 на сто, след като продажбите на автомобилопроизводителя записаха по-бавен ръст през второто тримесечие от очакваното. Акциите на банките не бяха изключение от тренда, като ценните книжа на  JPMorgan Chase поевтиняха с около процент.

"Всичко на щатския пазар опира до преценяването на забавянето и на факта, че Фед е принуден да повиши лихвите до (момент на) забавяне", каза главният икономически съветник в Allianz Мохамед Ел-Ериан.

Спадът в доходността обаче подпомогна технологичните акции, ориентирани към растежа. Цената на ценните книжа на Docusign и Zoom Video нарасна с по около 5 на сто, а тази на Amazon с 3 на сто.

Перспективите за втората половина на годината продължават да са неясни.

Стратегът на Credit Suisse Джонатан Голъб написа в бележка към клиенти, че очаква щатската икономика да избегне рецесията, като същевременно понижи прогнозите си за нивото на барометъра S&P 500 за края на годината от 4 900 пункта до 4 300 пункта.

Инвеститорите са в очакване на данните за пазара на труда в САЩ, които предстои да бъдат публикувани в петък. Прогнозите на Dow Jones са, че броят на новооткритите работни места извън селскостопанския сектор през юни се е забавил до 250 хил. спрямо нивото от 390 хил. през май. Безработицата обаче може да се е задържала стабилно на равнище от 3,6 на сто.

Освен това, в сряда пазарът ще очаква и протоколите от заседанието на Фед, а ден по-късно от това на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Цената на златото намаля с над 35 долара до 1766,1 долара за тройунция.

Световният бенчмарк Брент поевтиня с над 9% до 102,9 долара за барел. Цената на американския сорт West Texas Intermediate (WTI) намаля с 8,18% до 99,56 долара за барел, след като по-рано във вторник сортът изтри над 10% от стойността си, падайки до под 100 долара за барел за пръв път от 11 май насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още