IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2017 г. е била рекордна за инвестициите в логистични площи в Европа

Те са нараснали с 62% миналата година и са достигнали 40 млрд. евро

13:24 | 01.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарът на логистични площи в Европа процъфтява благодарение на благоприятната икономическа среда. Усвояването на складове с площ над 5000 кв. м е нараснало с 9% през 2017 г. спрямо 2016 г. в 21 града, изследвани от BNP Paribas Real Estate, съобщава изданието property-magazine.eu.

Във Франция, Испания и Холандия са били достигнати исторически обеми, а общо усвоените площи са с 15% над средното равнище от 2011 г. насам. Но липсата на нови проекти, които да отговорят на новите изисквания, продължава да влияе на пазара.

Европейският логистичен пазар – инвестиции за 40 млрд. евро през 2017 г.

Инвестициите в индустриални и логистични площи в Европа са нараснали с 62% през 2017 г. спрямо 2016 г. благодарение на продажбите на големи компании и са достигнали общ обем от 40 млрд. евро. Нетната доходност от висококачествени логистични площи е достигнала най-ниското си равнище и може да се очаква още по-голямо свиване в някои страни.

В Холандия доверието на бизнеса е подкрепено от вътрешното търсене и от индустриалното производство. Трансакциите в страната са достигнали рекордно равнище с растеж от 117% през 2017 г. спрямо 2016 г. Испанският пазар също е бил стимулиран от устойчивия растеж на икономиката и от електронната търговия. Усвоените площи в Мадрид са нараснали над два пъти спрямо 2016 г.

Френският пазар е записал още една рекордна година, подкрепен от подобрената икономическа среда и по-голямата прозрачност след президентските избори. Търсенето е било стимулирано от големи дистрибутори в хранителната индустрия и електронната търговия.

Във Великобритания и Германия търсенето на логистични площи е намаляло през 2017 г. съответно с 24% и 9% в сравнение с изключителните обеми, регистрирани през 2016 г. Във Великобритания някои компании са били по-сдържани в плановете си за разширяване заради политическата и икономическата несигурност в последно време. В Германия последното тримесечие е било добро със силна активност в Берлин, Франкфурт и Рурска област.

Логистичните площи – привлекателен актив в Европа

Логистичните площи остават привлекателен актив в Европа. Продажбата на големи обекти и корпоративните сделки, включително паневропейската компания Logicor на цена от над 12 млрд. евро, са генерирали изключителни обеми от инвестиции през 2017 г.

„2017 г. беше най-добрата година до момента за инвестиционните обеми в индустриалния и логистичния сектор в Европа благодарение на големи корпоративни сделки и навлизането на нови играчи на пазара като инвеститори от Азия. Това доведе до свиване на доходността. Логистичният пазар продължава да се представя по-добре от пазара на офиси и търговски площи с добро ниво на търсене от всички рискови профили“, казва Логан Смит, ръководител на отдел „Инвестиции в логистични площи“ за Европа в BNP Paribas Real Estate.

В Германия логистичните площи продължават да привличат повече капитали от всякога, като през 2017 г. достигат рекордните 9,2 млрд. евро. След силно свиване през 2015 и 2016 г. доходността е продължила да намалява и през 2017 г., достигайки 4,50% в големите логистични хъбове.

Инвестициите в индустриални и логистични площи в Холандия са се удвоили, като съставляват 17% от общите инвестиции в бизнес имоти. Холандският пазар е бил стимулиран от продажбата на големи паневропейски компании като Logicor, Grammercy, Genebra.

Във Франция инвестициите в индустриални и логистични площи са били особено големи през 2017 г., стимулирани от трансферите на портфолио. Но дори след изключването на корпоративните сделки пазарът на разпределителни складове в страната остава силен.

Във Великобритания инвестициите почти са се удвоили, подкрепени от корпоративните сделки и трансферите на портфолио. Доходността на основните пазари в страната е намаляла с между 10 и 15 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още