IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2022 г. се очаква да е рекордна за глобалните трансгранични инвестиции в имоти

Търсенето на хотели ще отбележи най-силен ръст измежду отделните имотни сектори през тази година, прогнозират от Knight Frank

13:52 | 10.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

2022 година се очаква да бъде рекордна за глобалните трансгранични инвестиции в имоти, които ще отчетат ръст от 50% спрямо 2021 г. Това прогнозира консултантската компания Knight Frank в нов доклад.

През тази година инвестиционни мениджъри и публични фондове за инвестиции в имоти ще се насочат към ключови дестинации в САЩ, Германия и Обединеното кралство. Франция, Нидерландия, Италия, Полша, Испания и Япония също ще постигнат значителни входящи инвестиции в имоти, посочват от компанията.

Офисите се очаква да привлекат над 50% от вложенията в сектора. На второ място по дял на привлечените инвестиции ще е логистичният сектор, посочват анализаторите.

Инвестиционни мениджъри и фондове за частен капитал, особено от САЩ и Канада, ще са основните играчи на пазара през годината. Водещи пазари на логистични площи ще са САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Нидерландия и Китай, както и Испания, Полша, Австралия, пише в доклада.

По-широкият жилищен сектор представлява все по-голям интерес от страна на всякакви инветитори. Източниците на капитал вероятно ще са широки, а географските области ще са разнообразни. Все пак като водещи пазари се очертават САЩ, Германия, Обединеното кралство, Нидерландия и Япония.

Търсенето на хотели ще отбележи най-силен ръст измежду отделните имотни сектори през тази година. Силни ще са и инвестициите в студентски жилища, като секторът ще продължи да се доминира от американски играчи през 2022 г.

Топ дестинации за трансграничния капитал ще са САЩ на първо място с 94,2 млрд. долара изходящи инвестиции и 44,1 млрд. долара входящи инвестиции.

Другите най-популярни инвестиционни дестинации в сектора на имотите през годината ще са Великобритания, Германия, Франция и Нидерландия.

Очаква се „зелените“ сертифицирани сгради да получат премия от 8-18% в сравнение с подобни сгради, които нямат „зелен“ сертификат, прогнозира се още в доклада.

Половината от трансграничния капитал ще идва от САЩ и Канада през 2022 г. Други топ играчи ще са инвеститори от Обединеното кралство, Германия и Швейцария, които предпочитат офисите и жилищата. Банки, държавни фондове и корпорации със седалище в Китай, Обединеното кралство, Канада и Франция ще бъдат важни източници на капитал за офис сектора и търговските площи.

Изминалата година показа, че недвижимите имоти като клас активи са относително устойчиви. През 2022 г. инвеститорите ще имат възможност да ребалансират портфейлите си с ротация на активи, допълва се в доклада

Дебатът за траекторията на глобалната инфлация води до известно колебание в доходността на държавните облигации. Недвижимите имоти се разглеждат от някои инвеститори като инструмент да хеджират инфлацията, т.е. инфлационната среда може да засили търсенето още повече, заключават от консултантската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още