IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

80% от американците смятат, че страната им преживява криза с достъпните жилища

Доскъпността на жилищата в САЩ е близо до 10-годишно дъно

11:29 | 12.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Национално изследване в САЩ, осъществено от компанията Morning Consult по поръчка на Националната асоциация на жилищните строители (NAHB), установи, че 80% от американските домакинства смятат, че страната преживява криза с достъпните жилища, а най-малко 75 на сто от участниците в допитването казват, че това е проблем на щатско и местно равнище, пише онлайн изданието World Property Journal.

„Достъпността на жилищата е близо до 10-годишно дъно и това изследване потвърждава предизвикателствата, пред които са изправени усърдно работещите семейства, за да могат да си позволят жилище на фона на растящите разходи, изпреварващи ръста на заплатите“, казва Грег Угалде, президент на NAHB.

„Политиците трябва да променят неефективните правила за планиране и остарелите регулации за развитие на земята, които тласкат нагоре разходите за жилища, допринасят за растящия недостиг на достъпни жилища и засягат домакинствата със средни и ниски доходи“, допълва Угалде.

В допитването от август са взели участие над 19 800 души. Те трябвало да отговорят на въпроса дали липсата на достъпни жилища е проблем в кварталите, градовете, щатите им и на национално ниво.

Сходна анкета от края на ноември миналата година разкри, че липсата на достъпни жилища расте. 73 на сто от участниците в допитването по онова време са заявили, че липсата на достъпни жилища е проблем, 68% са казали, че това е проблем в щата им, а 54% са го посочили като проблем в квартала им.

В отговор на въпрос за възможните решения на проблема с достъпните жилища участниците в анкетата през август са изразили различна степен на подкрепа за политики, обявени от кандидати за федерални длъжности.

Например 64 на сто от анкетираните заявили, че биха подкрепили предложение за разширяване на програмите на правителството за увеличаване на предлагането на достъпни жилища под наем.

62% от участниците са склонни да подкрепят предложение за предоставяне на парична помощ на семейства в райони, които в исторически план са били засегнати от жилищна дискриминация, за да бъдат подкрепени с първоначалната вноска по жилището.

57% от анкетираните заявили, че биха подкрепили предложение за повишаване на данъците за най-богатите американци, а средствата да бъдат използвани за строителството и ремонта на повече жилища под наем, които да са достъпни за домакинства с по-ниски доходи.

Над половината от участниците в допитването (52%) казали, че биха подкрепили предложение за намаляване на регулациите като рестриктивно планиране и разрешителни процедури, които увеличават разходите за строителството на нови жилища.

Анкетата отговаря на изводите в последния доклад за тенденциите на жилищния пазар на NAHB за второто тримесечие на тази година, според който 80% от купувачите казват, че могат да си позволят на купят под половината от наличните жилища на местните им пазари.

В отговор на въпрос коя от двете големи политически партии е по-вероятно да предприеме действия за намаляване на разходите за жилища в САЩ, 36% от анкетираните посочили Демократическата партия, а 21% - Републиканската партия. Други 24 на сто заявили, че нито една от двете партии няма да предприеме необходимите действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още