IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските инвеститори са вложили рекордни суми в имоти в чужбина през 2017 г.

Най-голям дял от инвестициите е бил насочен към Европа, Близкия изток и Африка

10:55 | 30.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатски инвеститори са вложили рекордни суми в имоти в чужбина миналата година и възнамеряват да влеят още повече пари в сектора през 2018 г., съобщава Financial Times, като се позовава на изследване на консултантската компания CBRE.

Инвеститорите в Азия са вложили 83,4 млрд. долара в бизнес имоти в чужбина миналата година. По-голямата част от тях, 35,5 млрд. долара, са били насочени към Европа, Близкия изток и Африка, което е над два пъти повече спрямо инвестициите предходната година в тази част на света, пише CBRE.

Имотният сектор се е възползвал от притока на евтини пари след десет години на количествени облекчения и рекордно ниски лихви, тъй като инвеститорите са търсели активи с по-висока доходност. Инвестициите в имоти в чужбина са популярен начин за китайските инвеститори да изнасят пари от страната, където действат мерки за контрол на капиталите.

Роб Блейн, изпълнителен председател на CBRE за Азиатско-тихоокеанския регион, казва, че имотите „са осигурили по-стабилна възвръщаемост в последното десетилетие и в същото време не са толкова волатилни, което засилва апетита на инвеститорите“.

Докладът е публикуван, след като китайската компания за електронна търговия JD.com съобщи, че ще започне да предлага жилища и луксозни имоти във Великобритания, Австралия, Канада и САЩ на сайта си. Така тя ще даде възможност на своите 300 млн. клиенти да инвестират в имоти в чужбина.

От следващия месец компанията ще включи и апартаменти от Juwai, онлайн имотна компания, фокусирана към чужбина. “Знаем, че има огромно потиснато търсене на имоти в чужбина, като стабилността и диверсификацията са по-важни за повечето купувачи от капиталовата печалба и доходността“, казва Кери Лоу, главен изпълнителен директор на Juwai.

Според допитването на CBRE 92% от азиатските инвеститори, включително институции и мениджъри на фондове, заявяват, че ще инвестират същата сума или повече, отколкото миналата година в бизнес имоти през 2018 г. „Благодарение на стабилните приходи и диверсификацията на активите силните инвестиции в имоти ще продължат и през 2018 г.“, допълва Блейн.

Токио е топ дестинацията за инвеститорите тази година, а Мелбърн и Сингапур също са сред популярните градове за инвестиции. Китайски имотни компании са сред основните азиатски инвеститори в Лондон, където инвестициите са достигнали рекорд миналата година, показва изследването на CBRE.

Китайската строителна компания Cheung Kei Group купи бившата централа в Лондон на фалиралата инвестиционна банка Bear Stearns в края на миналата година. Придобивката за 270 млн. паунда (308 млн. евро) беше втората за компанията във финансовия център Канари Уорф от юли 2017 г. насам.

Въпреки че Китай все още има най-голям дял от азиатските инвеститори, китайските инвестиции в имоти в чужбина значително се забавиха през втората половина на миналата година след решението на китайското правителство да засили контрола върху придобиванията в чужбина.

CBRE съобщи, че в резултат на новите регулации върху инвестициите в чужбина, които влязоха в сила по-рано този месец, притокът на китайски пари тази година вероятно ще бъде определян от засиленото внимание към страните от инициативата „Един пояс, един път“ (Belt & Road) и индустриални активи като складове, подкрепени от по-гъвкавата регулаторна рамка.

„Търсенето от инвеститорите на нишови сектори също ще продължи да расте, стимулирано от структурни промени, по-висока доходност и защитата срещу цикличността на имотния пазар“, отбелязва Хенри Чин, ръководител на отдел „Изследвания“ в CBRE за Азиатско-тихоокеанския регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още