IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чужденци няма да могат да купуват съществуващи жилища в Нова Зеландия от 2018 г.

Мярката, заложена в закон, преодоля първото си препятствие в парламента на страната

10:28 | 27.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Законопроектът, който забранява на чужденци да купуват съществуващи жилища в Нова Зеландия, преодоля първото си препятствие в парламента на страната, съобщава онлайн изданието propertywire.com.

Забраната е част от мерките, които управляващите в страната предприемат с цел подобряване на достъпността на жилищата за местното население.

"Този закон признава и потвърждава, че купувачите от чужбина, които нямат намерение да живеят в страната, нямат правото да купуват жилища. Нашата цел е да гарантираме, че пазарът на имоти в Нова Зеландия се диктува от гражданите на Нова Зеландия“, коментира министърът на финансите на страната Дейвид Паркър.

Земята за жилищно строителство вече е включена в категорията „чувствителни активи“ в Закона за чуждестранните инвестиции. Нормативният акт предвижда само граждани и хора с разрешително за постоянно пребиваване в Нова Зеландия и Австралия да могат да купуват съществуващи жилища без да преминават проверка от Службата за чуждестранни инвестиции.

Правителството продължава да приветства чуждестранните инвестиции, които носят ползи за Нова Зеландия, допълва Паркър. Той казва, че страната му иска да насърчи чуждестранните инвестиции, които допринасят за икономиката, но инвестициите в съществуващи жилища от хора, които нямат намерение да живеят в страната, не постига тази цел, освен ако не става въпрос за ново строителство, при което останалите жилища се пуснат за продажба.

Според Паркър тази промяна няма да окаже сериозно въздействие върху пазара в близко бъдеще, но би могла да окаже натиск върху цените във времето, когато интересът на чуждестранните купувачи към страната се увеличи силно отново.

Очакванията са законът да бъде приет в началото на 2018 г.

Мярката ще спре и продажбата на около 2 500 жилища държавна собственост, чиито наематели очакваха да имат нови хазяи след празниците.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:33 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още