IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Evergrande иска отлагане на плащания по местни облигации

То ще бъде обсъдено на онлайн заседание с притежатели на облигации на компанията през уикенда

10:44 | 05.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg</em></p>

Снимка: Gilles Sabrie/Bloomberg

China Evergrande Group ще иска отлагане с шест месеца на лихвени плащания по облигации на стойност 4,5 млрд. юана (157 млн. долара) на среща с притежатели на облигации този уикенд, предава Ройтерс. Съобщението показва натиска, на който е подложена затъналата в дългове строителна компания, отбелязва агенцията.

Evergrande не успява да изплати задължения за над 300 млрд. долара, включително близо 20 млрд. долара по чуждестранни облигации, които бяха обявени в частично спиране на плащанията от рейтингови агенции миналия месец, след като компанията пропусна плащания.

Отлагането е необходимо заради „настоящия оперативен статут“ на емитента Hengda, основното имотно подразделение на Evergrande, съобщи компанията в комюнике в сряда. Тя не дава повече подробности защо иска отлагането.

На онлайн заседанието с притежатели на облигации в юани от 7 до 10 януари ще бъдат гласувани няколко предложения.

Evergrande се стреми към отлагане на лихвени плащания от Hengda Real Estate Group по облигации на стойност 4,5 млрд. юана и доходност от 6,98% с падеж през януари 2023 г. до 8 юли вместо 8 януари, което дава възможност на притежателите на облигации да ги продадат обратно на емитента този уикенд.

Търговията с облигациите ще бъде спряна от 6 януари преди срещата с притежателите на облигации, съобщи Hengda.

Evergrande, която е най-задлъжнялата строителна компания в света, все още не е пропускала плащане по местни облигации, които са по-привилегировани от чуждестранния дълг. Компанията пропусна лихвени плащания по чуждестранни облигации за 82,5 млн. долара в края на едномесечен гратисен период в началото на миналия месец.

Публично обявената среща с притежатели на местни облигации на Evergrande е в рязък контраст с мълчанието, което компанията запазва за статута на чуждестранните си кредити, след като пропусна плащане по доларови облигации за първи път през септември.

В друго решение, което трябва да бъде гласувано на онлайн заседанието, Hengda трябва да обещае да изпълни дълговите си задължения и ще трябва да създаде разумен план за разплащане, всеки път когато очаква да пропусне да плати навреме, става ясно от съобщението.

Китайските власти многократно успокояваха пазарите, че затрудненията при Evergrande ще бъдат овладени и подчертаха, че изплащането на заплатите на работниците и доставянето на домовете на купувачите са приоритети за строителните компании, за да се запази обществената стабилност.

В съобщение от вторник Evergrande потвърди, че ще продължи да поддържа активна комуникация с кредиторите, ще се стреми към предотвратяване на рисковете и запазване на легитимните права и интереси на всички страни.

Компанията създаде комитет за управление на риска начело с високопоставени представители на държавни компании през декември, за да анализира потенциални планове за преструктуриране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още