IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Evergrande направи лихвено плащане по доларови облигации в последния момент

Компанията е платила 83,5 млн. долара преди изтичането на 30-дневния гратисен период в събота

11:01 | 22.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

China Evergrande Group успя да направи крачка назад, след като беше на ръба да изпадне в ситуация на спиране на плащанията, като покри лихви по облигации преди изтичането на крайния срок този уикенд, съобщава запознат източник. Това е поредният обрат в продължаващата месеци наред драма, която прикова вниманието на глобалните инвеститори, предава Bloomberg.

Компанията е направила плащането от 83,5 млн. долара и притежателите на облигации ще получат парите до събота, съобщават източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като сделката е от частен характер. 30-дневният гратисен период за лихвеното плащане изтичаше в събота, след като компанията пропусна първоначалната дата на плащането. Представител на Evergrande е отказал коментар.

Слуховете за спиране на плащанията циркулират от месеци, предизвиквайки зараза на кредитния пазар и за други строителни компании с ограничени ликвидни средства и подкопавайки доверието в китайския пазар на недвижими имоти, който по някои показатели съставлява над една четвърт от икономиката.

Развитието показва, че изпитващата затруднения строителна компания вероятно отдава по-голям от очакванията приоритет на доларовите облигации на фона на усилията си да набере средства, за да осъществи дължимите плащания към банки, доставчици и притежатели на местни инвестиционни продукти. Финансовите регулатори насърчават Evergrande да предприеме всички възможни мерки, за да избегне спиране на плащанията по доларови облигации в краткосрочен план, като в същото време се съсредоточи върху завършването на имоти и изплащането на дълговете си към отделни инвеститори.

„Плащането прилича на опит за печелене на време предвид затегнатото ликвидно положение на компанията. Въпреки това лихвеното плащане по доларовите облигации е положително и дава на Evergrande времето, от което тя се нуждае за продажба на активи, засилвайки перспективите за подредено преструктуриране“, коментира Ву Циун, изпълнителен директор на BOC International Holdings.

Пазарите реагираха положително на новината, като книжата на китайските строителни компании поскъпват за втори пореден ден в Хонконг. Книжата на Evergrande поскъпнаха с 5%. Evergrande Evergrande

Компанията трябва да плати лихви по други четири доларови облигации тази година. Тя има значителен дълг с падеж догодина на обща стойност около 7,4 млрд. долара.

Провалените неотдавна преговори за продажбата на дял от подразделение за 2,6 млрд. долара показват затрудненията пред компанията за набиране на средства чрез продажби на активи. Evergrande съобщи късно в сряда, че продажбите ѝ на имоти са намалели с около 97% във връхната точка от сезона на покупките на жилища и че може да не успее да изпълни финансовите си задължения. Компанията има дълг от над 300 млрд. долара.

“Evergrande е свещ, която гори и от двата края, тя трябва да се справи със спада на приходите си и същевременно да намери пари за приближаващи крайни срокове за плащане. Нищо освен преструктуриране или спасителна помощ няма да помогне“, казва Джъстин Тан, ръководител на отдела за азиатски анализи в компанията United First Partners. Evergrande Evergrande

Но плащането на лихвени задължения може да успокои притесненията за стабилността на имотния сектор в Китай. Ограничителни мерки на правителството срещу задлъжнели строителни компании и мерки за охлаждане на цените на жилищата доведоха до спад на продажбите и натежаха върху икономическия растеж. Най-малко три строителни компании са спрели плащанията си по доларовия си дълг този месец, а доходността по „джънк“ облигациите достигна десетилетен връх.

Регулаторите в Пекин опитват да успокоят пазарите, че втората по големина икономика в света може да издържи кризата в Evergrande и в по-малките ѝ конкуренти. Вицепремиерът Лю Хъ стана най-високопоставеният официален представител, който увери, че рисковете на имотния пазар са контролируеми.

Резултатът е подобряване на нагласите на инвеститорите към строителните компании. Индикатор за имотните компании в Хонконг нарасна с 3,7% тази седмица. Книжата на Sunac China Holdings поскъпнаха с 9% в петък, с което ръстът им за седмицата достигна 24%, а цената на акциите на China Resources Land се повиши с 6%.

Изглежда, че китайските власти стоят „зад всичко това, за да гарантират избягването на последици за по-широката икономика, а и извън Китай“, коментира Ханс Гьоти, основател и главен изпълнителен директор на компанията HG Research. „Това изпраща сигнал, че Китай няма интерес проблемът да се разраства, особено за чуждестранните притежатели на облигации като в този случай. Мисля, че това е добра новина“, допълва той.

Но без натиска от спиране на плащанията чуждестранните притежатели на облигации на Evergrande може да имат по-малко поле за маневри в преговорите. Спиране на плащанията щеше да задейства клаузи, които дават възможност на инвеститори, притежаващи други облигации, да ускорят плащанията по тези дългове.

„Плащането може да не е непременно от полза за притежателите на облигации, които искат да започнат ускорение на плащанията, защото сега те не могат да ускорят нищо. Вероятно Evergrande ще продължи да плаща лихви, докато не се стигне до някакъв план“, казва Ерик Лиу, ръководител на отдела за фиксирани печалби в Harvest Global Investments.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още