IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горещият жилищен пазар в Берлин не показва признаци на охлаждане

Въпреки това средната цена на първокласните имоти в германската столица е около една трета от тази в Лондон

18:35 | 20.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

До началото на март Германия беше без правителство пет месеца. Това обаче не беше усетено от имотния пазар в Берлин. Миналата година цените на жилищата в германската столица са се повишили средно с 12,7% на квадратен метър, сочат данни на местната имотна агенция First Citiz, цитирани от Financial Times.

Така тенденцията за значително повишаване на цените в последните години се запазва.

Берлин отдавна привлича определен тип купувачи на жилища. Сред предимствата на града са достъпни наеми, процъфтяваща арт сцена, добри университети, богата история и нощни заведения, които са отворени непрекъснато от четвъртък до понеделник.

Местните и международните купувачи са привлечени и от икономиката на страната, чийто ръст достигна 6-годишен връх през 2017 г. Германия има и най-големия излишък по текущата сметка в света. Въпреки че имотният данък от 6%, който обикновено се плаща от купувача, важи и за имотите в Берлин, продавач, който е притежавал дома си поне десет години, не плаща данък върху печалбата от продажбата, обяснява Дакер Хадж-Али, консултант по инвестиции в имоти във First Citiz.

Населението на града е нараснало с около 50 000 души във всяка от петте години до 2017 г., сочат официални данни. Много от новодошлите се местят заради работата си, казва Роби Стюарт, заместник-директор на консултантската компания Savills, която координира трансакциите за компании в Европа. „Половината от работата ми е в Германия. Германски компании се разрастват, но много нови наематели в технологичния сектор също се местят“, допълва той.

Преместването на компании е нараснало след гласуването на Великобритания за напускане на ЕС, казва Стюарт. Те са привлечени от по-голямата политическа сигурност и от факта, че Берлин „все още е много по-евтин от (лондонския технологичен хъб) Шордич“, казва Стюарт.

Политиката на отворени врати на Германия по отношение на бежанците също играе роля. Миналата година 186 644 души, търсещи убежище, са били регистрирани от Федералната служба за миграцията и бежанците. Много от тях са се установили в Берлин. Това поддържа високо равнището на наетите бизнес и жилищни имоти, което приближава 98%, сочат данни на First Citiz и Savills.

Голямото търсене и умереното предлагане са довели до повишаване на цените. Двуцифреният растеж от миналата година не е изключение. „Това е третата или четвъртата година с ръст около 10%“, казва Хадж-Али. Данни на агенцията му показват повишение с 10,1% през 2015 г. и 9,6% през 2016 г. Въпреки годините на висок растеж Берлин остава сравнително достъпен за международни купувачи. Средната цена на първокласните имоти в града е равна на приблизително една трета от тази в Лондон за квадратен метър.

Кварталите с най-бърз растеж са Мите в централната част на града, Пренцлауер Берг на север, Фридрихсхайн на изток и Кройцберг на юг. „Тези квартали са много приятни и разходите за живот са много достъпни за международните купувачи. Очакваме цените да продължат да растат“, прогнозира Хадж-Али.

Консултантската компания PwC е съгласна, тъй като поставя Берлин на първо място в класацията си на най-привлекателните европейски градове за инвестиции в имоти за трета поредна година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още