IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият успех на една концертна зала

"Елбфилхармони" в Хамбург е донесъл печалба от общо 900 хил. евро в периода януари-юли 2017 г.

22:47 | 09.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Една от новите културни забележителности на Германия - концертната зала "Елбфилхармони" в северния град Хамбург се доказа не само като магнит за посетителите, но и като икономически успех, съобщава ДПА.

Модернистичната сграда от стъкло и стомана за 789 милиона евро бе открита преди година.

Продажби на билети, наеми на площи, както и броят на посетителите на основния комплекс силно надминават очакванията ни, посочи Карстен Бросда, ръководител на културните институции в града.

Издигната върху бивш склад от 19-ти век, сградата на "Елбфилхармони" бе открита през януари 2017 г. с шестгодишно закъснение и десеторно оскъпяване на проекта.

Културният център обаче е донесъл печалба от общо 900 хил. евро в периода януари-юли 2017 година, подчертаваща положителния икономически резултат от сезон 2016-2017.

Вниманието бе привлечено към сградата и благодарение на срещата на Г-20 в Хамбург през юли, когато световните лидери посетиха там концерт, включващ неофициалния химн на ЕС "Одата на радостта" от Бетовен.

От откриването на Елбфилхармони 4,5 млн. души са посетили комплекса, а 850 хил. са присъствали на концерти в сградата, извисяваща се 110 метра над водите на река Елба.

Търсенето на билети не показва признаци, че ще отслабне и в момента за много концерти превишава над 20 пъти наличните места, посочва БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още