Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Имотни експерти препоръчват: През 2018 г. следете ликвидността

Според компанията Patrizia Immobilien намаляването на количествените облекчения от ЕЦБ ще окаже влияние върху ликвидността и цените

Имотни експерти препоръчват: През 2018 г. следете ликвидността

Снимка: Архив Ройтерс

Институционалните инвеститори, насочени към имотните пазари в Европа, трябва да обръщат повече внимание на ликвидността през 2018 г. след ограничаването на количествените облекчения от Европейската централна банка (ЕЦБ), показва изследване на компанията Patrizia Immobilien, цитирано от онлайн изданието ipe.com.

През октомври миналата година Управителният съвет на ЕЦБ реши, че нетните покупки в рамките на програмите й за закупуване на активи ще бъдат намалени от 60 млрд. евро на месец до 30 млрд. евро на месец от януари 2018 г. до края на септември 2018 г.

В доклада си за пазарите на бизнес имоти в Европа за 2018 г. Patrizia Immobilien отбелязва, че ликвидността е индикаторът, който институционалните инвеститори трябва да наблюдават най-внимателно, тъй като намаляването на количествените облекчения от ЕЦБ ще окаже съществено влияние върху цялостната ликвидност и в крайна сметка върху цените.

В доклада си компанията за управление на инвестиции в имоти обяснява, че това важи особено за нишовите пазари, които отчетоха силен приток на средства в последните години благодарение на инвеститори, търсещи доходност.

Още по темата

“Макар че много инвеститори правилно се съсредоточават върху доходността и лихвените проценти, ние смятаме, че идните тримесечия най-вероятно ще бъдат определени от ликвидността на пазара“, пише Маркус Челебак, ръководител на отдел „Изследвания“ в  Patrizia.

„Това е период с по-голям фокус върху възвръщаемостта на фона на запазването на ниските лихвени проценти и свиването на доходността, което се превръща в норма. Това се случва на фона на значително по-доброто представяне на глобалната икономика и най-добрите перспективи пред развитието й в краткосрочен план от дълго време насам“, допълва Челебак.

Според него основното предизвикателство в Европа сега е местният достъп до подходящи продукти и опитът в преценката на бъдещите източници на доходи, въпреки че инвестиционните стратегии в имотите се разширяват. „Преодолейте тези предизвикателства и ще просперирате“, казва анализаторът. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Китайски инвеститори изкупуват луксозни жилища във Виетнам