IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в имоти в Китай се забавят през май

Те са нараснали с 9,8% миналия месец спрямо ръст от 10,2% през април

12:09 | 14.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на инвестициите в имоти в Китай се е забавил през май, но е останал стабилен, като растежът на продажбите е достигнал най-високото си ниво от близо една година въпреки новите ограничения върху покупките на имоти и по-високите разходи. Това показва, че един от основните двигатели на икономиката на страната остава устойчив, предава Ройтерс.

Инвестициите в имоти през май са нараснали с 9,8% спрямо същия период на предходната година спрямо увеличението от 10,2% през април, показват изчисленията на Ройтерс въз основа на данните на китайската Национална статистическа служба. Те са нараснали с 10,2% през първите пет месеца на тази година.

Данните са съсредоточени главно върху жилищните имоти, но включват и бизнес имотите.

Недвижимите имоти засягат пряко около 40 бизнес сектора в Китай и са основен двигател на икономиката. Но процъфтяването на пазара породи притеснения за балон накара над 100 града да вземат мерки, за да овладеят растящите цени на жилищата.

Като признак за повишаване на доверието на строителните предприемачи новозапочнатите жилища са се увеличили с 20,5% на годишна основа през май спрямо ръст от едва 2,9% през април, показват изчисленията на Ройтерс.

Продажбите на имоти по застроена площ са нараснали с 8% през май на годишна основа на фона на нарастването на обемите от трансакции в по-малките градове. Това е най-бързият темп от юни 2017 г., спрямо спада от 4,1% през април.

„Скокът на продажбите вероятно се дължи главно на финансовия натиск, на който са подложени имотните предприемачи, така че те се стремят да предложат повече проекти на пазара, за да наберат средства въпреки ценовите ограничения върху новозапочнатите сгради“, казва Джо Джоу, ръководител на отдел „Изследвания на бизнес имоти“ в китайския клон на консултантската компания JLL.

Лекото забавяне на инвестициите отразява намаляването на строителството, но апетитът на предприемачите към земя и трансакции остава висок на фона на повишаването на търсенето от купувачите в по-малките градове.

Големи китайски строителни компании като Country Garden и Evergrande Group обявиха солиден ръст на продажбите за първите пет месеца на тази година. Това се случва, въпреки че някои по-малки градове в Китай въведоха нови ограничителни мерки през май, целящи да овладеят бързо растящите цени на имотите.

Продажбите на имоти са се увеличили с 2,9% през първите пет месеца на тази година.

През май китайското министерство на жилищата отправи две изрични предупреждения за скока на пазара в последно време и обеща да засили проверките на усилията на местните власти да овладеят цените на имотите и да потърсят отговорност от градовете, които не са направили това.

Новите кредити на домакинствата, главно ипотеки, са нараснали с 16% през май спрямо април, като са съставлявали 53,4% от общите нови кредити спрямо 44,8% предходния месец.

Но анализатори отбелязват, че други предприемачи не са успели да рефинансират дълга си, тъй като усилията на властите за затягане на условията за отпускане на кредити на жилищния пазар са нарушили достъпа им до средства.

„Смятам, че в дългосрочен план предприемачите не са толкова оптимистично настроени и инвестициите и продажбите ще се забавят заради по-трудния достъп до финансиране“, казва Джоу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още