IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата във Великобритания поевтиняват през февруари

Средната цена на жилище на Острова е достигнала 210 402 паунда

11:04 | 01.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата във Великобритания са регистрирали спад през февруари, тъй като Brexit и по-слабите перспективи за икономиката са довели до още по-голямо забавяне на имотния пазар, съобщава Bloomberg.

Цените на жилищата са се понижили с 0,3% през февруари спрямо януари, сочат данните на Nationwide Building Society. Темпът на годишен растеж се е забавил до 2,2% спрямо 3,2% предходния месец и е доста под равнището в последните години.

Забавянето на имотния пазар намира отражение и в одобрените ипотечни кредити, които са достигнали най-ниското си ниво от три години насам.

Решението за напускане на ЕС тежи на британската икономика, тъй като създава несигурност за бъдещето и ускорява инфлацията след обезценяването на паунда. Английската централна банка съобщи, че трябва да продължи да повишава лихвените проценти, което също може да подкопае търсенето на жилища.

„Представянето на жилищния пазар тази година ще бъде определено до голяма степен от развитията в икономиката като цяло и от хода на лихвените проценти. Забавената икономическа дейност и продължаващото свиване на бюджета на домакинствата вероятно ще доведат до лек спад и на жилищния пазар“, смята Робърт Гарднър, главен икономист на Nationwide.

Средната цена на жилищата във Великобритания е достигнала през февруари 210 402 паунда (290 хил. долара) спрямо 211 756 паунда (293 хил. долара), сочат данните на Nationwide Building Society.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още