IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните разходи може да ускоряват инфлацията в еврозоната повече от очакваното

Те може да прибавят 0,5 процентни пункта към равнището на инфлацията, смята председателят на Австрийската централна банка

19:40 | 05.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Цените на жилищата може да прибавят повече към инфлацията в еврозоната, отколкото се смяташе досега, заяви членът на Европейската централна банка Роберт Холцман в коментар по ключова тема, която е във фокуса на вниманието на ръководителите на банката тази година, предава Ройтерс.

На въпрос колко жилищните разходи за собственици на домове може да прибавят към основната инфлация Холцман, който е председател на Австрийската централна банка, заяви, че тя може да се ускори с 0,5 процентни пункта.

„Чувал съм за 0,5 (процентни пункта). Това не е малко“, каза той пред репортери.

Жилищните разходи на собственици на домове в момента не са включени в най-широко използвания индикатор за инфлацията – хармонизирания индекс на потребителските цени, пропуск, който ЕЦБ отдавна критикува.

Представители на централната банка смятат, че включването на жилищните разходи е можело да доведе до „трайно по-ускорена“ инфлация от около 2014 г. насам и че между 2018 и 2020 г. инфлацията е щяла да бъде с около 0,2-0,3% над отчетените официално нива.

Но някои централни банкери твърдят, че трайно ниските лихви тласкат цените на жилищата нагоре, така че приносът на жилищните разходи за инфлацията расте.

По-рано тази година ръководителите на ЕЦБ се съгласиха, че макар данните за инфлацията да са поправени, за да включват жилищните разходи, те ще вземат предвид индикатори, включващи първоначални данни за жилищните разходи на собственици на домове.

На въпрос колко време ще е необходимо да се променят индикаторите за инфлацията, за да отразяват жилищните разходи, Холцман заяви: „Доколкото чувам, това няма да се случи за по-малко от три до пет години“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още