IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Качествените пространства за съжителство са новият голям имотен сектор в Европа

Те имат потенциал да се превърнат в устойчив вариант за жилище при очакваното нарастване на населението на европейските градове до 2025 г.

14:44 | 03.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ново поколение студенти в Европа, които вече промениха картата на студентските жилища, сега са напът да въздействат върху пространствата за съжителство, които могат да се превърнат в нов сектор за инвестиции в имоти. Това става ясно от анализ на консултантската компания JLL, цитиран от онлайн изданието propertywire.com.

Студентите не снижават очакванията си за качеството и услугите, когато търсят подслон след завършването на образованието си, установява анализът.

Съжителството е следващата стъпка за тях и строителните предприемачи трябва да вземат предвид изискванията им относно дома, който те искат. Студентите търсят висококачествени жилища, които им осигуряват гъвкавост и последователност, отбелязват авторите на доклада.

„Секторът на студентските жилища беше променен от ново поколение студенти, което свикна с по-високите нива на обслужване на жилищата от съществуващите в миналото. След завършването на образованието си те търсят сходни висококачествени жилища, които им осигуряват гъвкавост и последователност, независимо от локацията“, казва Филип Хилман, международен директор на отдел „Студентски жилища“ в JLL.

Според Саймън Скот, директор на отдел „Инвестиции в жилища“ в JLL, градове като Лондон вече се готвят да осигурят необходимите жилища. „Съжителството е естествена следваща стъпка за студентските домове. То осигурява гъвкав, изграден по поръчка продукт, който е наличен на по-широкия жилищен пазар“, казва той.

„Впрочем, 70% от допълнителните 49 хил. легла в студентските жилища в Лондон през последните десет години са били отдавани под наем директно, без договор с университет, и това подчертава потенциалния мащаб на този пазар“, допълва Скот.

Според доклада пространствата за съжителство имат потенциала да се превърнат в устойчив вариант за жилище при очакваните допълнителни 13 млн. души, които ще живеят в европейските градове до 2025 г. „Когато цената на земята расте или натискът върху усвояването й е голям, съществува явна необходимост от увеличаване на броя на хората, които могат да живеят на тези места“, казва Джеймс Кингдъм, заместник-директор на отдел „Алтернативни изследвания“ в JLL.

“Студентските жилища съчетават малко пространство за живот с елементи, които е малко вероятно да присъстват в споделено жилище или самостоятелен апартамент. Студентските жилища и пространствата за съжителство със сигурност ще играят важна роля в бъдеще“, отбелязва Кингдъм. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още