IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво означава ръстът на Airbnb за имотния пазар във Виена?

Високото качество на живот в града може да пострада заради имотите за настаняване на туристи

22:40 | 03.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Всяка година през последните десет един и същи град е определян като най-добрия в света за преместване на корпорациите – Виена. Според глобалния индекс за качеството на живот на компанията Mercer’s австрийската столица е непобедима, пише Financial Times.

Но предвид ръста на туризма в града на Моцарт, Зигмунд Фройд и Густав Климт, миналата година броят на посетителите е нараснал с 6% спрямо 2017 г. според туристическия борд, а историческият град е изправен пред съвсем модерни проблеми, включително растящо търсене на жилища и места за настаняване. Ако не успее да ги разреши умно, някои прогнозират, че привлекателността на Виена е под заплаха.

Туризмът засяга местния имотен пазар. Броят на наличните жилища за краткосрочен наем във Виена е нараснал значително. В луксозния Първи район броят на обявите в Airbnb и Homestay е нараснал с 42% за две години от 574 през юни 2017 г. на 813 през юни 2019 г., сочат данни на AirDNA, която следи пазара на краткосрочни наеми. „Това може да има индиректно влияние върху критериите при определянето на индекса за качеството на живот като безопасност и здравни грижи в дългосрочен план“, казва ръководителят на Mercer’s Слагин Паракатил.

Миналата година Виена се присъедини към други девет европейски града, които призоваха Европейския съюз да защити способността им да регулират жилищата за настаняване на туристи. Но през декември Airbnb постигна правна победа в ЕС във връзка със статута й като онлайн платформа. Това означава, че тя не трябва да се съобразява с регулациите, които важат за агентите на недвижими имоти в ЕС.

Същевременно търсенето на жилища в Първи район, където живеят 16 465 души, е „неотслабващо високо“, сочат данни на имотната компания EHL-Immobilien. Но предлагането на нови жилища в града намалява. Цените растат последователно от 2004 г. насам, а населението също се увеличава с 12,3% от 2010 г., сочат данните на Statistik Austria.

Повечето купувачи са принудени да търсят жилище извън Първи район, където средната цена на апартамент е 13 297 евро на кв. м, сочат данни на Immopreise.at. Тя достига 30 хил. евро на кв. м за нов мезонет в луксозни сгради.

„Купувачите в Първи район обикновено са на повече от 50 години – богати австрийци, но също и чужденци, които са натрупали богатството си другаде“, коментира Рихард Буксбаум, ръководител на отдела за жилищни имоти в агенция Otto Immobilien. Имотите за краткосрочен наем са освободени от законите за наемите в Австрия, така че броят им в центъра на града нараства.

В други квартали обаче наемите са нещо обичайно, като 75% от жилищата са обитавани от наематели. 38-годишната Адиа Трисклер, която е университетски преподавател от Ню Йорк, живее под наем в двустаен апартамент в наскоро реновирана историческа сграда и плаща 1000 евро на месец. „Градът е етнически, културно и икономически разнообразен, което означава много за мен като чернокожа жена от Ню Йорк“, казва тя.

Най-новите небостъргачи във Виена контрастират на бароковата архитектура в града. Такъв комплекс е Trlllple, включващ три кули, гледащи към река Дунав. 480-те жилища струват между 314 хил. и 825 хил. евро.

Макар че местният пазар съставлява до 90% от покупките във Виена, TrIIIple е един от трите виенски проекта, които привличат интерес от чуждестранни инвеститори, казва Алекс Кох де Гуринд от консултантската компания Knight Frank. Другите два проекта са Park Apartments Belvedere на Ренцо Пиано и The Ambassy в дипломатическия квартал срещу Пратера. „Цените започват от 500 хил. евро, но много инвеститори не могат да си позволят Първи район. Това е най-близкият до него квартал“, казва Гуринд.

Според Трисклер историческите паметници във Виена ще продължат да привличат туристи, но местните жители ценят красотата на града, природните ресурси и възможностите за отдих. „Надявам се, че тази част никога няма да се модернизира“, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още