IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските имотни магнати са загубили 46 млрд. долара през тази година

Най-голям е спадът на богатството на президента на Evergrande, който е загубил над 17 млрд. долара

13:16 | 17.12.21 г. 1
<p>
	Президентът на Evergrande Хуей Йен продаде акции за изплащането на част от планината от дългове на компанията.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Президентът на Evergrande Хуей Йен продаде акции за изплащането на част от планината от дългове на компанията. Снимка: Bloomberg LP

Китайските имотни магнати преживяват най-лошата си година поне от 2012 г. насам в момент, когато правителството ограничава прекомерния дълг на компаниите, а президентът Си Дзинпин опитва да преразпределя богатство, за да постигне „общ просперитет“, пише Bloomberg.

Най-богатите ръководители на имотни компании в страната са загубили над 46 млрд. долара през тази година, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg, който подрежда 500-те най-богати хора в света. Богатството само на ръководителя на Evergrande Хуей Йен е намаляло със 17,2 млрд. долара, един от най-големите спадове за 2021 г. Китай Китай

„Секторът на недвижимите имоти в Китай нарасна много бързо през последните две десетилетия благодарение на агресивното разширяване чрез висока степен на задлъжнялост, което увеличава богатството в страната“, коментира Терънс Чун, преподавател по икономика в Китайския университет в Хонконг. „Развитието определено ще се забави с намаляването на кредитните линии от банките. Китай променя и подобрява икономиката си, а собствеността ще става все по-малко масова в бъдеще“, допълва той.

Китай опитва да стабилизира икономиката си, чийто жилищен пазар съставлява около една четвърт от брутния вътрешен продукт.

Въвеждането миналата година на нови правила на финансиране за предотвратяване на нов жилищен балон създаде затруднения за предприемачите, след като години наред те разчитаха на дълг за растежа си. Оттогава цените на жилищата намаляват, банките стават по-предпазливи в кредитирането, а инвеститорите стават по-скептични към компаниите. В резултат на това около 15 имотни компании спряха плащания по корпоративните си облигации през 2021 г., а собственици на китайски строителни компании са предоставили най-малко 3,8 млрд. долара собствени средства за изплащане на дълга. Купувачите на жилища са в безизходица и не знаят кога жилищата, които вече частично са изплатили, ще бъдат завършени.

Кризата е намалила богатството на хората, които са се обогатили по време на силните години, а Хуей се превърна в символ на провалените имотни магнати в страната.

Милиардерът, който преди време беше на второ място по богатство в Азия със състояние от 42 млрд. долара, сега има само 6,1 млрд. долара, тъй като акциите на подразделенията на империята му се сриват, а правителството го призова да използва личното си богатство, за да помогне за връщането на парите на инвеститорите. По-рано този месец гуверньорът на Китайската централна банка заяви, че сътресенията в Evergrande трябва да бъдат разрешени от пазара, сигнализирайки, че Пекин няма да спасява най-задлъжнялата строителна компания в света, която изпитва затруднения да изплати задълженията си на стойност над 300 млрд. долара.

Сътресенията обхванаха и една от компаниите, за която се смяташе, че е сред по-силните играчи в индустрията, Shimao Group Holdings. Облигациите и акциите ѝ се сринаха заради притеснения, че компанията е изправена пред ликвидна криза, а сделка между две от подразделенията ѝ предизвика притеснения за корпоративното ѝ управление.

За основателя на компанията Хуей Уин Мао, който започна да инвестира в недвижими имоти в края на 80-те години на миналия век, това означава, че богатството му е намаляло с над 50% тази година със спад от 5,2 млрд. долара до 4,4 млрд. долара.

Някои магнати дори са изгубили статута си на милиардери. Богатството на семейство Куок, което стои зад друга спряла плащанията компания, Kaisa Group Holdings, е намаляло с почти 90% тази година до около 160 млн. долара. Делът от 75% на президента на компанията Sinic Holdings Group Джан Юанлин изгуби почти цялата си стойност за един ден.

Сега правителството опитва да подкрепи икономиката и да предотврати срив на жилищния пазар. Китайската народна банка намали изискванията си за резерви на банките по-рано този месец, а икономисти очакват страната да прибави фискални стимули догодина.

Кризата при строителните компании обаче вероятно ще доведе до преструктуриране, което ще бъде по-трудно, отколкото при компании като HNA Group, коментира Анджела Джан, преподавател по право в Хонконгския университет.

„Трудно е да се предвиди кога ще се смекчи кризата“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Кисимов
преди 2 години
Sino ocean se покачи (от юни)+дивидент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още