Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Логистичните площи изместват офисите като най-предпочитан сегмент за инвестиции

За първи път логистичните и индустриални площи изместват офисите като най-предпочитан сектор за инвестиции в недвижими имоти в Европа

Логистичните площи изместват офисите като най-предпочитан сегмент за инвестиции

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалните и логистичните площи ще бъдат най-търсеният сектор за инвестиции в недвижими имоти в Европа през 2018 г., като за първи път ще изпреварят офис площите, показва ежегодното допитване за намеренията на инвеститорите от Европа, Близкия изток и Африка на компанията CBRE.

На фона на растежа на електронната търговия, от който секторът се възползва, 33% от участниците в допитването в Европа са изразили предпочитание към индустриалните имоти, като отразяват глобалната тенденция и затвърждават статута им на институционален клас активи, пише онлайн изданието Europe-re.com.

Офис площите заемат второ място, предпочетени от 26% от анкетираните, тъй като инвеститорите търсят пазари със силни икономически основи, които да подкрепят растежа на наемите и високите нива на ликвидност. Популярността на жилищните имоти постига най-голям ръст в сравнение с 2017 г. и те са посочени като предпочитан клас активи от 21% от участниците в допитването.

Основна характеристика на пазара миналата година е бил ръстът на продажбите на голямо портфолио. Сред ключовите трансакции през 2017 г. беше продажбата от Blackstone на паневропейската логистична компания Logicor на Китайската инвестиционна корпорация за 12,2 млрд. евро и продажбата на IDI Gazeley от Brookfield за 2,26 млрд. евро на Global Logistics Properties.

„2017 беше годината, в която индустриалният и логистичен сектор несъмнено беше преоценен и доказателство за това са броят и размерът на сделките с платформи в сектора. Доходността от логистични площи изпреварва останалите сектори в недвижимите имоти, а устойчивостта на възвръщаемостта в сектора е подкрепена от силния пазар, който привлича инвеститори от цял свят“, казва Джак Кокс, ръководител на отдел „Индустриални и логистични капиталови пазари в Европа, Близкия изток и Африка“ в CBRE.

Още по темата
Заради агресивното повишаване на цените на активите и ограниченото предлагане на основни площи инвеститорите в цял свят стават все по-находчиви в намирането на иновативни начини за инвестиране на капитали. В Европа, Близкия изток и Африка 72% от анкетираните заявили, че вече са инвестирали в алтернативни активи, а 70% посочили, че активно преследват благоприятни възможности в сектора.

Обемът от инвестиции в алтернативни активи е нараснал с 45% в последните десет години, което е довело до трансакции на стойност 23,6 млрд. евро през 2017 г. Инвеститорите все по-често се насочват към студентски жилища (53%), домове за възрастни хора (38%) и имотен дълг (37%). Те ще се стремят да увеличат експозицията си в последната област през 2018 г., което отразява и тенденциите в цял свят.

От географска гледна точка Париж, Мадрид, Амстердам, Франкфурт и Лондон са петте най-търсени дестинации на Стария континент от европейските инвеститори.

Френската столица се придвижва от пето на първо място спрямо 2017 г. благодарение на очакванията политическият и икономически импулс от второто полугодие на 2017 г. да окаже положително въздействие върху имотния пазар.

Лондон остава най-големият приоритет на инвеститорите извън Европа и несъмнено ще продължи да регистрира най-високия обем от инвестиции сред европейските градове, прогнозира CBRE.

Въпреки че 2017 г. беше рекордна за инвестициите в имоти в Европа с общ обем от 291 млрд. евро, европейските инвеститори очакват да вложат повече капитали през 2018 г., отколкото миналата година. 33% от инвеститорите от Европа, Близкия изток и Африка планират да инвестират повече тази година, отколкото миналата, спрямо 26% през 2017 г.

В глобален план 45% от инвеститорите очакват да насочат повече капитал към недвижимите имоти. Но както и през 2017 г. наличните площи остават основно притеснение за тях. Това е посочено като най-голямо препятствие от 34% от анкетираните, но пред това предизвикателство са изправени и инвеститорите в цял свят.

Цената на активите се превръща в ключово притеснение за инвеститорите, като то е още по-силно изразено, отколкото в миналогодишното допитване. 44% от анкетираните са посочили това като препятствие пред инвестициите в сравнение с 38% миналата година. В същото време цените в сектора остават сравнително разумни в сравнение с други класове активи, особено като се имат предвид високата възвръщаемост и защитните характеристики на недвижимите имоти.

Конкурентните цени на активите стимулират някои инвеститори, които се стремят да продават недвижими имоти, като 40% очакват да продават повече през 2018 г. в сравнение с 2017 г. По-голямата склонност за купуване и продаване говори добре за ликвидността на пазара през 2018 г.

Активността на чуждестранните компании на руския пазар на инвестиции в имоти се е повишила през 2017 г. и е оформила дял от 16% от общия обем инвестиции през годината. Обемът на чуждестранните инвестиции е нараснал 4,4 пъти през 2017 г. и с 12% спрямо 2016 г. Очаква се през 2018 г. инвестициите в руски имоти да продължат да растат, включително от страна на чуждестранните играчи, благодарение на по-добрите макроикономически показатели и постепенното възстановяване на имотния пазар. Офисите и търговските площи остават най-популярните сегменти за инвеститорите на руския пазар.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от По света
Спадът на имотния пазар в Дубай застигна и финансовия квартал в града