Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Мястото за офиси в Берлин намалява критично

Строителната дейност се е увеличила с 90% спрямо предходната година, а цените за наеми скачат с над 16%

Мястото за офиси в Берлин намалява критично

Снимка: Pixabay

Близо 30 години след падането на Стената "готиният" Берлин отбелязва бум - около 40 хил. души всяка година идват в германската столица, за да работят и то не само в бликащите от енергия технологични стартъп компании, но все повече и в големите мултинационални фирми, информира Ройтерс.

Строителната дейност се е увеличила с 90% спрямо предходната година с около 557 хил. квадратни метра в процес на изграждане в момента, според BNP Parisbas Real Estate. Те обаче няма да решат проблемите с недостига на офис пространство в краткосрочен план, тъй като едва около една четвърт от тях ще бъдат завършени през следващите 12 месеца и в по-голямата си част са вече предварително наети.

Средните наеми за офиси са на най-високото си ниво в Германия, въпреки че първокласното офиспространство във Франкфурт остава най-скъпото, а незаетите офиси са под 2% спрямо близо 7,8% през 2010 година. 

Недостигът е предизвикателство както за бизнеса, така и за наемодателите, които трябва да са непредубедени за това как да определят офис пространството и как да държат цените ниски. 

Още по темата

Наемите за първокласните офиси са скочили с 16% от началото на годината до края на март до 33 евро на квадратен метър спрямо 22 евро през 2013 година, по данни на BNP Parisbas Real Estate, и е много над това, което могат да си позволят повечето стартъп компании.

Берлин, който има 3,7 милиона жители, скъсява дистанцията с големите германски бизнес центрове като Франкфурт и Мюнхен, където топ локациите струват съответно 42 и 37 евро на квадратен метър месечно.

Населението на Франкфурт е 740 хил. души, докато в Мюнхен жителите са 1,5 милиона. Растящите наеми карат собствениците на друг тип недвижими имоти да ремонтират сградите и да вкарат в тях бюра. 

Около 25 хил. квадратни метра от хотелското пространство в берлинските райони Мите и Шарлотенберг са превърнати в офиси, твърди Ян-Никлас Шрьoерс от фирмата за недвижими имот Savills.

По този начин наемодателите, които са отдали сгради зa хотели преди 10 години, могат да очакват увеличение на приходите между 30 и 50%, ако те се превърнат в офис пространства, особено в добрите локации, допълва Шрьoерс.

/БТА/

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Близо 40% от жилищата в САЩ са с изплатен ипотечен кредит