Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Недостигът на материали забавя жилищното строителство в САЩ

Издадените разрешения за строеж през септември достигнаха едногодишно дъно

Недостигът на материали забавя жилищното строителство в САЩ

Снимка: Marco Bello/Bloomberg

Жилищното строителство в САЩ неочаквано е намаляло през септември, а разрешителните са спаднали до едногодишно дъно на фона на острия недостиг на суровини и работна ръка, които засилват очакванията, че икономическият растеж ще се забави рязко през третото тримесечие, предава Ройтерс.

Данните на министерството на търговията показват още, че завършените жилища са достигнали 13-месечно дъно. Това се случва, след като в понеделник данните за индустриалното производство показаха най-голямото свиване от седем месеца насам през септември. Силното търсене на фона на излизането на световните икономики от пандемията от COVID-19 се случва на фона на недостига на служители, който подлага на натиск снабдителните вериги.Всички индустрии в САЩ регистрират недостиг, което ускорява инфлацията.

„Инерцията при търсенето продължава да изглежда положителна. Но предлагането не успява да навакса заради по-високите производствени разходи и недостига, които остават предизвикателство за строителните предприемачи“, коментира Кубеела Фаруки, главен икономист в компанията White Plains в Ню Йорк.

Новозапочнатите жилища са намалели с 1,6% до сезонно изгладен годишен темп от 1,555 млн. броя миналия месец, най-ниското ниво от април насам. Данните за август бяха ревизирани към понижение до 1,580 млн. броя спрямо обявените преди това 1,615 млн. броя. Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха новозапочнатите жилища да са нараснали с темп от 1,620 млн. броя.

Още по темата
Цените на дървесината отново растат, след като спаднаха от рекордните равнища през май. Предлагането на строителни материали е недостатъчно, а пандемията подкрепя динамиката на трудовия пазар.

Новозапочнатите еднофамилни жилища, които имат най-голям дял от жилищния пазар, са останали непроменени на ниво от 1,080 млн. броя през миналия месец. Новозапочнатите еднофамилни жилища са намалели в североизточните и гъсто населените южни щати, но са нараснали в западните щати и Средния запад.

Новозапочнатите сгради с от пет апартамента нагоре са намалели с 5,1% до темп от 467 хил. миналия месец.

Инвестициите в жилища са се свили през второто тримесечие след три поредни тримесечия на двуцифрен растеж. Те вероятно ще намалеят още през третото тримесечие.

Разрешителните за бъдещо жилищно строителство са спаднали със 7,7% до 1,589 млн. броя през септември. Разрешенията за еднофамилни жилища са се свили с 0,9% до темп от 1,041 млн. броя, а тези за сгради с от пет апартамента нагоре са регистрирали рязко понижение от 21% до темп от 498 хил. броя.

Завършените жилища са намалели с 4,6% до темп от 1,240 млн. броя миналия месец, като завършените еднофамилни жилища са останали непроменени с темп от 953 хил. единици. Пандемията е удължила времето от издаването на разрешение за строителство на еднофамилно жилище до завършването му, което според икономисти се дължи на ограниченията пред предлагането.

Наличностите от стари жилища са почти на рекордно дъно, което води до двуцифрен годишен ръст на цените на жилищата.

Брокери пресмятат, че новозапочнатите еднофамилни жилища и завършените жилища трябва да са между 1,5 и 1,6 млн. броя на месец, за да се запълни пропастта.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Опасенията за фалита на Evergrande се завърнаха