IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов проектозакон усложнява дейността на Airbnb във Виена

Общинските власти ще забранят на собствениците да могат да предлагат няколко апартамента

19:34 | 07.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Собствениците на апартаменти във Виена ще могат по-трудно да печелят пари от платформите за краткосрочно отдаване под наем като Airbnb, предаде DPA, цитирана от БТА. 

Според нов проектозакон на общинските власти на Виена собствениците няма да могат да предлагат няколко апартамента. Ще остане законно отдаването под наем само на едно собствено жилищно пространство.

Изследване на Техническия университет на Виена показа, че миналата година 2000 апартамента в града са фигурирали постоянно в списъка за отдаване под наем на платформата Airbnb. Под постоянно фигуриране в списъка се разбира, че имотите са били наети за повече от 60 дни на година и че са били предлагани за повече от 120 на година.

Критици казват, че нарастващият брой на предлагащи се в Airbnb жилища намалява площите за живеене в града.

Като цяло около 8600 стаи и апартаменти във Виена попадат в списъка на Airbnb за краткосрочно отдаване под наем. Около 40 процента от тях са собственост на така наречените "комерсиални домакини", които обявяват в платформата повече от един апартамент, показва университетското проучване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още