IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общата стойност на жилищния пазар в САЩ: Над 33 трлн. долара

Най-голям дял се пада на Калифорния, сочат данни на имотна компания

08:33 | 24.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Maddie McGarvey/Bloomberg</em></p>

Снимка: Maddie McGarvey/Bloomberg

Общата стойност на жилищния пазар в САЩ е достигнала 33,6 трлн. долара и се равнява приблизително на брутния вътрешен продукт на двете най-големи икономики в света, взети заедно – САЩ (20,5 трлн. долара) и Китай (13,6 трлн. долара), сочат данни на имотната компания Zillow, цитирани от онлайн изданието World Property Journal.

От 2010 г. насам, когато се бореше да възвърне стабилността си след една от най-големите кризи в историята, жилищният пазар отвъд океана е прибавил 11,3 трлн. долара към стойността си, което е ръст с над 50%. Около 14 на сто от този ръст се дължи на новите наличности, навлизащи на пазара, а останалата част – на повишените цени на съществуващите жилища.

Калифорния потвърждава прякора си „Златният щат“ с дял от 21,2% от общата стойност на жилищния пазар в страната при 12% дял от общото население. За сравнение, следващият щат с най-много жители, Тексас, съставлява 8,8% от американското население, но само 5,9% от стойността на жилищния пазар в страната.

За надхвърлянето на стойността на жилищата в Калифорния от 7,1 трлн. долара трябва да се комбинират следващите четири щата в класацията – Ню Йорк (2,7 трлн. долара), Флорида (2 трлн. долара), Тексас (2 трлн. долара) и Вашингтон (1,1 трлн. долара).

Северна Дакота и Уайоминг имат най-малкия дял от жилищния пазар в САЩ с по 66 млрд. долара.

Три големи града преминават прага от 1 трлн. долара – Ню Йорк (3,2 трлн. долара), Лос Анджелис (2,5 трлн. долара) и Сан Франциско (1,6 трлн. долара). Лос Анджелис е бил единственият пазар, който е прибавил жилища за над един трилион долара през второто десетилетие на XXI век с 1,1 трлн. долара. Три от петте големи града с най-голям ръст на стойността на жилищния пазар са се намирали в Калифорния, като Сан Франциско (827 млрд. долара), Ню Йорк (657 млрд. долара), Сан Хосе (360 млрд. долара) и Сиатъл (356 млрд. долара) се нареждат след Лос Анджелис на върха.

Въпреки че Калифорния държи най-голям дял от стойността на жилищния пазар повече от десет години, тенденциите през последно време обрисуват различна картина. Стойността на обичайното жилище в щата растеше с повече от 20% на годишна основа за периода между края на 2013 г. и началото на 2014 г., но бързият ръст изглежда е бил неустойчив. Към края на десетилетието поскъпването на жилищата за година в Калифорния се е забавило до под 2% и това е позволило на Тексас да я изпревари като щата с основен принос за ръста на стойността на наличните жилища в САЩ. Общата стойност на жилищата в богатия на петрол щат е нараснала с 89 млрд. долара през 2019 г. спрямо 77 млрд. долара в Калифорния.

„През 2010 г. американците се бореха със спадащите цени на жилищата, непродадените жилищни единици, главозамайващия брой на принудително извежданите хора от домовете им, а ръководителите работеха за стимулиране на търсенето“, казва икономистът на Zillow Джеф Тъкър.

„Десет години по-късно сме изправени пред много различни предизвикателства, тъй като продължаващият недостиг на нови и евтини домове води до покачване на цените на жилищата извън възможностите на много купувачи на първо жилище. Голяма част от богатството в страната сега е свързано с домовете ни, тъй като служители в някои от най-продуктивните в икономическо отношение градове в света като Сан Франциско, Сан Хосе и Сиатъл се надпреварват да придобиват имоти там, тласкайки цените нагоре с ожесточената си конкуренция. Голяма част от растежа идва от покачващите се цени на едни и същи жилища, а не от строителството на повече домове. Това е смущаваща тенденция от гледна точка на достъпността“, допълва Тъкър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още