IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн услуга или агент на недвижими имоти е Airbnb - съдът решава в четвъртък

Платформата за краткосрочни наеми е в конфликт с хотелиери и властите в редица градове в света през последните години

10:46 | 17.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Онлайн услуга за резервации или агент на недвижими имоти? Американският сайт за споделяне на жилища Airbnb ще разбере как трябва да бъде определян на 19 декември, когато Съдът на ЕС ще се произнесе по въпроса на фона на протести на хотелската индустрия и на някои градове, предава Ройтерс.

Решението може да има обхватни последици, особено в момент, когато Париж се готви да посрещне Олимпийските игри през 2024 г., а Международният олимпийски комитет (МОК) се съгласи да насърчава отсядането на посетителите в предлагани от Airbnb жилища по време на събитието.

Проблемът показва затрудненията на регулаторите в отношението им към нови онлайн услуги, които навлизат в традиционни бизнеси, но без да е необходимо да се съобразяват със същите тежки правила.

През последните години Airbnb влезе в конфликт с хотелиери и власти в градове от Ню Йорк до Амстердам, Берлин и Париж, които обвиняват услугата, че е задълбочила недостига на жилища и изтласква от пазара жителите с по-ниски доходи.

Компанията, която свързва хора, желаещи да отдават под наем цялото или част от жилищата си за определено време чрез уебсайт, се озова в затруднено положение след оплакване от страна на френската туристическа асоциация AHTOP.

Впоследствие прокурор в Париж повдигна обвинение срещу Airbnb за нарушаване на закона, регулиращ дейностите на брокерите на недвижими имоти. След това френски съдия поиска консултация от базирания в Люксембург Съд на ЕС.

Той трябва да обяви решението си на 19 декември.

Airbnb спечели подкрепата на генералния адвокат на Съда на ЕС през април, който заяви в необвързващо мнение, че компанията трябва да бъде третирана като доставчик на дигитална услуга и да има свобода да оперира в блока. Съдиите са се съобразявали с подобно мнение в четири от пет случая.

Съдът обаче може да постанови и в полза на хотелиерите. В решение за Uber през 2017 г. съдиите заявиха, че приложението за споделено пътуване трябва да бъде класифицирано като транспортна услуга и отхвърлиха аргумента на Uber, че е само дигитално приложение, действащо като посредник.

Airbnb вече трябваше да се справя с жалби на AHTOP във Франция. Асоциацията съобщи преди време, че 50-годишният закон за недвижимите имоти не важи за интернет платформа и че работи с властите, за да помогне за диверсифицирането на туризма и защитата на жилищата. 

В България също има протести от страна на туристическия бранш, а нова законова промяна предвижда отпадане на предложението за категоризацията на имотите за краткосрочно настаняване. Остава вписването им в регистъра на местата за настаняване към Министерство на туризма, обясниха преди дни пред журналисти вносителите на промените Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента (ГЕРБ), и Валери Симеонов (ОП). Те обосноваха необходимостта от регулация в този вид дейност, която се осъществява онлайн от световни платформи като Airbnb, Booking, Facebook групи, Homeway и други и защитиха промените, с които се регулира този вид туристическа дейност.

Първоначално вносителите предлагаха местата за настаняване да подлежат и на задължителна категоризация, подобно на къщите за гости и хотелите. Промените бяха разписани в Преходните и заключителни разпоредби на Закона за Бюджет 2020, с които изменят и текстове от Закона за туризма.

Оборотът на Airbnb в България, т.е. приходите на физическите и юридическите лица, които отдават имоти чрез платформата за краткосрочни наеми, възлиза на около 7 млн. лв. на месец. Плащанията са изцяло онлайн и са лесно проследими, а приходите, които биха влизали в бюджета на Столична община под формата на туристически данък, са малко над половин милион лева годишно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още