IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша се готви за данъчна битка с Airbnb

Новият полски финансов министър иска американската компания за краткосрочни наеми да плаща данък върху приходите си в Полша

13:45 | 20.01.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg</em></p>

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Новият полски финансов министър Тадеуш Кошчински иска американският сайт за краткосрочни наеми Airbnb да плаща данъци върху приходите, които генерира в централноевропейската страна. Той е поредният високопоставен европейски политик, който се включва в дебата за облагането с данъци на дигиталните компании, пише Financial Times.

Кошчински заяви, че иска поляците, които отдават апартаментите си под наем в сайтове като Airbnb, да плащат дължимите данъци, а събраните данни ще дадат на властите представа колко печелят компании като Airbnb в страната.

“Ако искаме всички, които отдават апартаментите си под наем в споделената икономика, да плащат справедлив дял от данъци, хората, на които те плащат – Airbnb също е част от стойностната верига, трябва също да плащат“, каза Кошчински в интервю за Financial Times в Лондон. Той допълни, че Airbnb трябва да “установи бизнеса си“ в Полша.

“В противен случай те изкривяват пазарите. Компаниите, които са базирани в Полша, плащат данъци, така че маржовете им са по-ниски. Това е несправедлива практика. Нямам за цел нито да ги убия, нито да ги толерирам, а просто искам да съм сигурен, че не разстройват пазарите“, каза Кошчински.

Въпросът с облагането с данъци на дигитални компании, които често имат централи в една страна и трансгранична дейност, става все по-противоречив от двете страни на Атлантическия океан. След като опит за договаряне на общ подход на Европейския съюз се провали миналата година, Франция обяви планове за собствен дигитален данък, предизвиквайки сериозен спор със САЩ, които заплашиха да наложат ответни мита върху стоки като шампанското.

Полша също обмисля собствен по-широк дигитален данък, но след силно лобиране от страна на САЩ, където се намират много от най-големите дигитални компании, правителството на Матеуш Моравецки избра да изчака края на преговорите в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) по договарянето на международен подход към дигиталния данък.

Кошчински, който е бивш банкер и близък съюзник на Моравецки, заяви, че Полша ще продължи да участва в разговорите в ОИСР, но ще трябва да „преосмисли“, ако преговорите са твърде бавни или резултатът от тях не е работещ за страната.

Той допълни, че не подкрепя идеята за един размер на данъка за всички дигитални компании. „Някои дигитални компании имат марж от 60%, а други имат марж от 6%, ако започнете да налагате същия данък върху оборота, ще разпънете на кръст някои от тях, а ние не искаме да разпъваме компании на кръст“, отбеляза полският финансов министър.

“Бих предпочел да седна на разговори с представители на Airbnb, Google, Amazon и всички останали и да кажа: знаете, че трябва да плащате данък в Полша, в противен случай няма да има пътища, полиция, училища. Очевидно е, че трябва да плащате данъци – колко сте готови да платите?“.

Говорител на Airbnb, която оперира в ЕС чрез централата си в Ирландия и се очаква да обяви IPO по-късно тази година, заяви: „Ние спазваме правилата и плащаме всички данъци, които дължим, на местата, в които правим бизнес. Това важи за действащите правила днес и ще важи за всички правила в бъдеще“. Компанията допълни, че полските данъчни власти вече са получили ДДС-то „върху таксите за полските собственици на имоти и гости“.

Кошчински, който говори перфектно английски и е бивш служител на министерствата на развитието и на предприемачеството и технологиите, стана финансов министър през ноември, след като управляващата партия „Право и справедливост“ спечели нов мандат. Той пое икономика, която не е преживявала рецесия от близо три десетилетия.

Миналата година обаче международната обстановка се влоши заради търговската война между САЩ и Китай и задъхването на германската икономика, която е основен износен пазар на Полша.

Кошчински обаче заяви, че остава оптимист за икономическите перспективи пред Полша и не смята, че забавянето на германската икономика може да се отрази негативно на страната, която има дълбоки икономически връзки със западния си съсед.

“Не мисля, че забавянето в Германия ще е толкова лошо, колкото смятат някои хора“, заяви той, отбелязвайки, че напрежението между САЩ и Китай изглежда леко се успокоява, а това може да облекчи натиска върху германката износна машина.

“Но мисля, че по-важното е, че полската икономика продължава да расте и ще продължи да бъде една от най-добре представящите се глобални икономики занапред. Потреблението продължава да расте. И мисля, че най-важната изгряваща звезда ще бъде износът и навлизането на нови пазари“, допълни той.

Припомняме, че в края на миналата година у нас депутати от ГЕРБ начело с председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и заместник-председателя на НС Валери Симеонов също разбуниха духовете, като предложиха радикални мерки за регулиране на имотите за краткосрочно отдаване под наем, включващи задължително категоризиране по подобие на къщите за гости и хотелите, като при системно нарушение от страна на собственици на некатегоризирани обекти се предвиждаше спиране на достъпа до онлайн платформите.

След силния обществен отзвук изискването за категоризация отпадна и остана само вписването им в регистъра на местата за настаняване към Министерството на туризма. Заплахата за спиране на достъпа до платформите обаче остана - за две седмици при първо нарушение и 30 дни при повторно нарушаване на правилата. За "грешниците" се предвиждат глоби от 500 до 5000 лв. за физическите лица, които не са търговци, а за едноличните търговци и юридически лица се въвежда имуществена санкция в размер от 1000 до 10 000 лв. Промените бяха приети от депутатите без никакви дебати с гласуването на второ четене на Закона за държавния бюджет за 2020 г.

С промени в Данъчно-осигурително-процесуалния кодекс в края на годината пък парламентът реши собствениците на имоти за краткосрочен наем да плащат патентен данък от 25 до 250 лв. в зависимост от местонахождението на обекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 5
vstoykov
преди 4 години
Освен ДДС Полша печели и от данък върху приходите от наеми, които поляците получават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 8
vstoykov
преди 4 години
AirBNB плаща ДДС. Министърът на финансите е престъпно некомпетентен за поста си, ако не знае това.Всички такси и комисионни, които полските наемодатели плащат се облагат с ДДС, което отива в бюджета на Полша. Ако случайно полякът не е ДДС регистриран AirBNB начислява това ДДС и го внася в Полша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още