IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Португалското правителство отдава дворци под наем, за да ги спаси от разруха

Целта на програмата е да възстанови и опази сградите, много от които са в окаяно състояние

12:40 | 05.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Португалското правителство отдава под наем изоставени сгради паметници на културата, включително крепости и кралски дворци, на частни инвеститори въз основа на нова инициатива, наречена „Съживяване“, съобщава онлайн изданието Global Property Guide.

Правителството цели да възстанови и опази сградите, много от които са в окаяно състояние заради дългото небрежно отношение и липса на поддръжка. Инвеститорите ще получат разрешение да превърнат сградите в хотели и ресторанти или ще ги направят подходящи за използване за други търговски дейности, свързани с туризма.

Частните инвеститори няма да притежават имотите въз основа на програмата, тъй като срокът на наема ще бъде ограничен до 50 години с възможност за удължаване.

„Целта на тази инициатива е да насърчи и улесни доходността и да опази безстопанствените държавни имоти, като ги направи подходящи за икономическа дейност, ориентирана към туризма, за да генерират богатство и работни места, да засилят привлекателността на регионалните дестинации, да отговорят на търсенето и да развият редица области в страната“, съобщи правителството в комюнике.

Манастирът от XVII век Convento de São Paulo, един от имотите културно наследство в град Елваш, на границата с Испания, който е сред избраните въз основа на програмата, вече е отдаден под наем. Португалската хотелска верига Vila Galé го преустройва в четиризвезден хотел.

Подписани са договори и за два имота в Калдаш да Раиня и Гуарда, а оферти за други два имота са в процес на разглеждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още