IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите и цените на недвижимите имоти в Манхатън тръгват надолу

Купувачите изчакват подробностите около данъчната реформа на Тръмп

17:25 | 04.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите и цените на недвижимите имоти в Манхатън се понижават през последното тримесечие на 2017 г. Очакванията са спадът да продължи и през тази година след влизането в сила на новите данъчни правила, които президентът на САЩ Доналд Тръмп прокара, пише CNBC.

Обемът на продажбите се свива с 12% на годишна база до най-ниското тримесечно ниво за шест години, показват данни на консултантската компания Douglas Elliman Real Estate.

Средната продажна цена на имот в Манхатън спада до под 2 млн. долара за първи път от близо две години, сочат още данните.

Брокери казват, че намалението е в резултат от несигурността около данъчната реформа. Купувачите поне засега ще се въздържат от сделки до изясняване на подробностите по законодателството.

Пазарът на луксозни имоти в Манхатън обаче е под натиск и заради засилващото се предлагане на апартаменти от висок клас. В луксозния сегмент се наблюдават и най-големите пукнатини, тъй като запасите се увеличават с 15% за периода на годишна база.

Очаква се предлагането да продължи да се увеличава заради засиленото строителство на нови жилищни сгради.

Същевременно препродажбите на съществуващи жилища се задържат стабилни с 2% ръст на продажните цени спрямо последните три месеца на миналата година. Цените на новите жилища обаче се понижават със 17% на годишна база, а продажбите се свиват с 20%.

Броят на жилищата ново строителство в района се очаква да продължи да се увеличава през тази и следващата година. Докато търсенето на апартаменти от "нисък клас" на цена от 1 до 2 млн. долара остава силно, продажбите на апартаменти за повече от 5 млн. долара ще продължат да се свиват заради данъчната реформа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още