IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ се свиват за втори пореден месец

Предлагането е особено ограничено в по-ниския ценови сегмент на пазара

17:45 | 20.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на жилища в САЩ неочаквано намаляват през май, а острият недостиг на имоти на пазара тласна цените на жилищата до рекордни висини, предава Ройтерс.

Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти съобщи в сряда, че продажбите на съществуващи жилища в САЩ са намалели с 0,4% на месечна база и са достигнали сезонно изгладен годишен темп от 5,43 млн. единици миналия месец. Това е втори пореден месец на спад на продажбите.

Продажбите през април бяха ревизирани към понижение до 5,45 млн. единици спрямо обявените преди това 5,46 млн. единици.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че продажбите на съществуващи жилища ще нараснат с 1,5% до годишен темп от 5,52 млн. единици през май на месечна база. Продажбите са се увеличили в североизточните щати, които имат малък дял от пазара, но са намалели в западните и южните щати и в Средния запад.

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ, които съставляват около 90% от продажбите в страната, са намалели с 3% на годишна основа през май. Те отбелязват спад на годишна база вече три поредни месеца.

Силното търсене свива предлагането на имоти на пазара, в резултат на което цените на жилищата растат по-бързо от заплатите.

Предлагането е особено ограничено в по-ниския ценови сегмент на пазара, който съставлява голяма част от жилищния пазар. На фона на достигането на лихвите по ипотеките до седемгодишен връх закупуването на жилище може да стане още по-трудно за купувачите на първи дом. Търсенето на жилища е тласкано и от факта, че безработицата е на най-ниското си ниво от 18 години насам.

През май на пазара е имало 1,85 млн. съществуващи жилища. Макар че това е повишение с 2,8% спрямо април, наличните жилища са намалели с 6,1% спрямо година по-рано. Предлагането намалява 36 поредни месеца на годишна основа.

Ако темпът на продажби през май се запази, ще са необходими 4,1 месеца за изчерпване на настоящите запаси - повишение спрямо четири месеца през април. Наличности, достатъчни за шест-седем месеца, са смятани за здравословен баланс между търсене и предлагане.

През май средната цена на жилищата е нараснала с 4,9% спрямо същия период на предходната година и е достигнала 264 800 долара. Това е 75-и пореден месец на ръст на цените на годишна основа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още