IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пространствата за съжителство стават все по-популярни в Азия

Те набират скорост особено на пазари като Хонконг и Китай, където достъпността на жилищата е проблем

13:39 | 05.02.18 г.
<p>
	<i>Снимка: Архив Ройтерс</i></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Младежите в Азия вече споделят не само работното пространство и транспорта, но и жилището си, показва нов доклад на консултантската компания в областта на недвижимите имоти JLL, цитиран от онлайн изданието World Property Journal.

Младите азиатци живеят заедно в нова форма на споделено жилище, при което обитателите му имат общи интереси и начин на живот.

Изследването показва, че съжителството набира скорост в Азия, особено на пазари като Хонконг и Китай, където достъпността на жилищата е проблем. Макар че споделянето на апартамент е популярно сред работещите младежи и студентите в много страни, различното при пространствата за съжителство е, че те се управляват професионално, а не са плод на неформални договорки.

Повечето компании подчертават общностните аспекти на услугата, които варират от уроци по йога, прожекции на филми, храна и безплатни напитки до събития за създаване на контакти с гост лектори и ателиета, отговарящи на конкретните нужди на обитателите.

“За хората, които са изключени от жилищния пазар, моделът на съжителството предлага достъпно жилище, отговарящо на нуждите им. Това е алтернатива на оставането в семейното жилище, споделянето на апартамент под наем или живота в преградени апартаменти“, казва Денис Ма, ръководител на отдел „Проучвания“в хонконгския клон на JLL. “Освен това общностните елементи, включени в повечето схеми за съжителство, имат потенциала да подобрят цялостното щастие на обитателите“, допълва той.

В Хонконг съжителството все още е нова инициатива, но има все повече собственици и инвеститори, които превръщат жилищата или хотелите/стаите си за гости в пространства за съжителство от 2015 г. насам. Тези пространства се намират предимно в традиционни жилищни квартали и квартали в близост до висши учебни заведения.

В континенталната част на Китай идеята за съжителство възниква благодарение на компанията YOU+ International Youth Community и на други оператори, които се появяват през 2012 г. До края на 2016 г. в страната има близо 90 подобни компании. Vanke Port Apartment, един от най-големите оператори в континенталната част на Китай, управлява над 60 хил. жилища. В същото време YOU+ отговаря за 16 имота, Mofang контролира около 15 хил. жилища, ZiRoom управлява седем имота, а Coming Space – близо 10 хил.

“Търсенето на пространства за съжителство от младежи е огромно в континенталната част на Китай. Само в последните пет години имаше 43 млн. новозавършили студенти. Предвид високите цени на жилищата в големите градове в страната, ще са им необходими поне три до пет години да задействат процеса по закупуване на собствено жилище. Това означава, че много от тях ще трябва да живеят под наем или да търсят краткосрочни алтернативи. Следователно съжителството определено е привлекателен вариант“, казва Джо Джоу, ръководител на отдел „Проучвания“ в китайския клон на JLL.

Вдъхновени от появата на пространствата за съжителство, някои компании в Азия поставят работа и начин на живот под един покрив. В Индия например има четири стартъп компании, които са съсредоточени в съжителството в Гургаон, а други две се намират в Бангалор.

В Сингапур Aurum Investments инвестира в стартъпа за съжителство Hmlet. В Пекин е базирана стартъп компанията 5Lmeet, която разширява дейността си отвъд споделения подслон. Тя предлага на обитателите отворено офис пространство, както и други удобства като ресторанти, фитнес зала и пространство за организиране на събития.

Инвеститорите се насочват към пространствата за съжителство

Стимулиран от бариерите пред закупуването на собствено жилище и недостига на жилища, пазарът на пространствата за съжителство се оказва привлекателен вариант за инвеститори и собственици на съществуващи имоти, особено в хотелиерския сектор.

“Малките евтини и бутикови хотели са едни от първите имоти, превръщани в пространства за съжителство заради сходния размер на стаите и опитните екипи, които ги управляват. Превръщането на други имоти в пространства за съжителство трябва да премине през правен процес и планиране, което увеличава времето и разходите“, казва Джоу.

Според Ма „друг фактор са трайността и поддръжката. Модерното обзавеждане в много от жилищата за съжителство ги прави привлекателни за клиентите. Дали тези споделени пространства могат да запазят очарованието си след няколко години, когато неминуемо ще се стигне до износване, ще зависи и от това доколко компаниите оператори инвестират в поддръжката им“, допълва анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още