Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Споделеното жилище - новата тенденция след споделеното работно пространство

Големи строителни компании се насочват към този сегмент от пазара, въпреки че моделът не е съвсем добре разработен

Споделеното жилище - новата тенденция след споделеното работно пространство

Снимка: Pixabay.com

През последното десетилетие пространствата за съвместна работа се наложиха като нещо повече от тенденция. Те драматично промениха начина, по който много хора работят днес, и преформулираха понятията за това как трябва да изглежда офисът.

Сега наред е съвместното споделяне на жилището, пише Forbes.

Съжителството, наричано още „споделено градско местопребиваване“, обикновено се отнася до обзаведени апартаменти с общи кухни и дневни. Най-често от това се възползват поколението Y (т.нар. милениали), които държат на достъпността и гъвкавостта.

Затова и някои компании, като например Common, The Collective, Ollie и WeLive (дъщерно дружество на популярната компания за споделено работно пространство WeWork), вече експериментират с прилагането на модела върху жилищни пространства. Предлагането им се основава на философията за общност, споделяне на пространствата и социалния живот.

Жилищата се отличават с нови и хубави мебели, предварително инсталирани интернет и телевизионни услуги, разпределено готвене, пазаруване, домакинстване и т.н.

Повечето от тези фирми избягват усложненията, продиктувани от притежаването и разработването на проект за недвижим имот, затова те си партнират с по-утвърдени предприемачи и собственици. На практика те управляват сградите и действат от името на собствениците на тези имоти.

Все още обаче тези дружества не са разработили много рентабилен бизнес модел и дори WeWork реши да не разширява WeLive поне засега. Това обаче не спира големи строителни компании като Durst Organization и Property Markets Group да се опитат да яхнат и тази вълна.

Durst казва, че ще тества концепцията с дузина жилища в 10-етажна сграда в Манхатън, Ню Йорк. Всяко от тях е малко по-голямо от 100 кв.м и включва съжителстващи функции като няколко бани с врати, които показват дали са заети, или не.

Property Markets Group пък стартира ново дружество - X Social Communities, което ще предлага около 5 800 жилища, подходящи за съжителство. Компанията в момента предлага 120 апартамента в Чикаго и още няколко десетки из САЩ.

Тъй като моделът на съвместно живеене продължава да се адаптира, различните строители предприемат и различни подходи към изпълнението на проектите в зависимост от нуждите на обитателите им в различните градове.  

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
0
 
7
bvg до: irish
преди 1 година
Няма профилна снимка
Грешна ти е представата за споделените жени. :D Стигне ли се до тази ситуация. 10 мъже ше си споделят една жена. А милионерите ще имат по 20-30. А познай красавиците при кой ше ходат :D:D:D
0
 
1
 
6
majnata до: irish
преди 1 година
"... А дано доживеем и до споделените жени."

Разменните начала щели да важат само за тия дето имат ... другите щели да споделят шепата ... : )))
0
 
8
 
5
преди 1 година
Съветски тип комуналки от 30-те години.
Ама сега било модерно и шик, казват в тая статия.
4
 
4
 
4
преди 1 година
Евала. Това коли, апартаменти... А дано доживеем и до споделените жени.
2
 
8
 
3
преди 1 година
Няма профилна снимка
Вижте сега. Светът обеднява за сметка на шепа милиардери. Как беше - 4 фамилии имаха богатство колкото половината човечество. Тук се опитват да ви кажат, че е нормално, защото другата теза е тезата на Маркс, Енгелс, после Ленин, Сталин и става една мътна и кървава. Така се е увълчил и разпищолил едрият капитал, че не знам колко още ще помагат уйдурмите. Социалният модел на капитализма на Западна Европа е мъртъв. Бранят го още в скандинавието, дано го опазят. Ние сме дивашка мутренска феодална зона. Споделени жилища - това ли ще е новият комунизъм. Кенефа общ, банята, кухнята.

Още от По света
Бизнес имотите в Европа са привлекли инвестиции от 305 млрд. евро