IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната цена на жилищата във Великобритания достигна рекордните 270 хил. паунда

През октомври цените са нараснали с 8,1% на годишна база, а търсенето остава силно въпреки края на данъчната ваканция при покупка на жилище

11:34 | 05.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Недостигът на жилища за продажба и процъфтяващият пазар на труда се очаква да подкрепят британския жилищен пазар в момент, когато потребителите са под натиск заради ускоряването на инфлацията и по-високите лихви, съобщава ипотечният кредитор Halifax, цитиран от Bloomberg.

Средната цена на жилищата в страната е нараснала с 0,9% през октомври до рекордните 270 027 паунда (365 хил. долара), сочат данните на компанията, публикувани в петък. Ръстът на годишна база достига 8,1% и е най-бързият от юни насам. Жилища Жилища

Търсенето на имоти е останало силно миналия месец въпреки края на временното данъчно облекчение при покупки на жилища, въведено от правителството миналата година. Това показва, че други фактори играят значителна роля, включително силната заетост и стимулираното от пандемията търсене на по-големи жилища извън градските центрове.

Но Halifax предупреди, че пазарът ще изгуби част от инерцията си, тъй като домакинствата се борят с рязкото намаляване на жизнения стандарт.

„Очаква се Английската централна банка да реагира на увеличаващите се рискове от инфлация с повишаване на лихвите още идния месец и да прибегне до още повишавания през идните 12 месеца, така че предвиждаме търсенето на жилища за покупка да се охлади през идните месеци на фона на ръста на лихвите по кредитите“, коментира Ръсел Гали, управляващ директор на Halifax.

„Въпреки това лихвите по ипотечните кредити ще останат на исторически ниски нива, а набирането на средства за първоначална вноска вероятно ще остане основното препятствие пред мнозина. Последиците за цените на имотите може да бъдат ограничени и от продължаващото недостатъчно предлагане на имоти на пазара“, допълва той.

Централната банка предупреди в четвъртък, че инфлацията ще достигне 5% през април догодина и че лихвите ще трябва да бъдат повишени през идните месеци, подлагайки на натиск семейните бюджети. Някои кредитори вече повишиха лихвите по ипотечните кредити.

Ръстът на цените на жилищата за купувачите на първи дом е достигнал петгодишен връх от 9,2%, изпреварвайки еквивалентен индикатор за собствениците на жилища, отбелязва Halifax.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още