Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Стотици хиляди хора в Хонконг плащат, за да живеят в клетки

"Наножилищата" съществуват в различни разновидности, но условията за живот в тях далеч не са добри

Стотици хиляди хора в Хонконг плащат, за да живеят в клетки

Хонконг. Снимка: Архив Ройтерс

Представете си клетка с размери малко над 1х2 метра, която има три нива. А сега си представете, че това е вашият дом.

Недостигът на достъпни жилища в Хонконг е превърнало този начин на живот в реалност за много хора. През 2017 г. жителите на града, които са обитавали подобни домове, са достигнали рекордна цифра, пише BBC Mundo. 

За осма поредна година Хонконг оглавява класацията на градовете с най-недостъпни жилища на консултантската компания Demographia. Но ако мислите, че за „къщата-клетка“ не се плаща, грешите. Месечният наем може да достигне до 500 долара.

Т. нар. „наножилища“ съществуват в различни разновидности. Някои са по-солидни и устойчиви от други, но пространството продължава да е твърде малко. При всички случаи условията на живот далеч не са добри.

Някои от обитателите на тези пространства са възрастни хора. Един от тях е Там Вин Дик на 78 години. Тенджери, дрехи, храна, книги и други вещи са подредени наоколо. През нощта, за собствена сигурност, възрастният мъж се заключва в клетката.

Иновативни варианти

За преодоляване на проблема са измислени редица креативни решения. Едно от тях са OPods - прототип на малък апартамент, устроен в бетонна тръба, използвана за изтичане на водата. Производителите на тези тръби не успяват да оползотворят всички и поради това цената им не е висока.

„Влагаме в тях малко капитал. Включваме баня, душ, кухня и мебели“, казва архитектът Джеймс Лоу, който е автор на идеята. Това обаче не е трайно решение, тъй като не преодолява генерално проблема с високите цени на жилищата в Хонконг

Случаят с Хонконг не е единствен. В страни като Япония, Австралия, Сингапур, Великобритания и Нова Зеландия стойността на жилищните имоти също е висока и не отговаря на доходите на по-голямата част от населението.

Според мнозина проблемът е свързан с чужденците милионери, които купуват жилища с инвестиционна цел, а това увеличава цената им, изкривява пазара и поради това за повечето граждани става много трудно да се сдобият или да вземат жилище под наем.

За да се справи с тази ситуация, правителството на Нова Зеландия работи по законодателство, което ще забрани на чужденците да купуват къщи или апартаменти там. Премиерът на страната Джасинда Ардърн е убедена, че чуждестранните инвеститори задушават възможностите на младежите, които искат да се сдобият с първо жилище, и на местните жители, които искат да увеличат семейството си.

Още по темата

В столицата Уелингтън цените на имотите са нараснали с 18% към средата на 2017 г. в сравнение с предходната година. Преди 25 години 75% от населението е притежавало собствен дом, а сега това важи само за 64% от новозеландците.

Други фактори

Според някои анализатори жилищната криза има и други важни елементи. Лондон е друг град с много високи цени на жилищните имоти, като в последните десет години те са се удвоили.

В някои случаи хората живеят в гараж, приспособен в жилище, а мнозина обитават тесни пространства или споделят дома си с други обитатели.

Британският агент по недвижимите имоти Хенри Приър не е убеден, че причина за повишаването на стойността на жилищата са направените покупки от чуждестранни инвеститори. „Разходите за жилище не се управляват единствено от законите на търсенето и предлагането, достъпността на кредитите и условията по тях също са от значение“, казва Приър.

Повечето градове, в които има трудности с достъпа до жилища, не са стигнали до крайния случай с клетките в Хонконг, но ако не намерят ефективно решение, може да им се наложи да прибегнат до OPods.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от По света
Metro започва продажбата на китайския си бизнес