IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на бизнес имоти в Европа е най-активно след финансовата криза

2017 г. е била третата най-силна година за продажбите на имоти в Европа

16:06 | 15.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В някои европейски градове строителните кранове са повече от когато и да било след световната финансова криза през 2008 г.

Строителството на бизнес имоти нараства, подкрепено от подобряването на икономиката на Европа и апетита на инвеститорите към недвижими имоти, съобщиха експерти в рамките на конференцията MIPIM, известна като Давос на имотната индустрия. Макар че строителството не се приближава до трескавото равнище в годините преди кризата, предприемачите на конференцията, която започна във вторник, заявиха, че проектите им се увеличават, пише Wall Street Journal.

Базираната в Хюстън компания Hines, например, разработва или планира проекти в Европа на обща стойност над 4 млрд. евро, което е повишение спрямо 2,5 млрд. евро през 2015 г., казва Ларс Хюбер, главен изпълнителен директор на европейския отдел на Hines. Сред проектите са офис сграда в бизнес квартала La Défense в Париж и проектът  ZOOM Berlin с площ от 16 000 кв. м, подкрепен от гиганта в областта на дрехите и аксесоарите Primark.

„Независимо дали става дума за Париж, Дъблин, Мадрид или Милано, свободните офис площи намаляват, а наемите се покачват“, казва Хюбер.

Големи компании, представени на борсата, също засилват дейността си. Очаква се френските тръстове за инвестиции в недвижими имоти, следени от Green Street Advisors, да вложат по около 2,75 млрд. евро в проекти през 2018 г. и 2019 г. спрямо 1,75 млрд. евро през 2017 г., казва Джес Фрейтаг-Акселрод, анализатор в компанията.

Освен това продажбите на терени за бъдещи проекти нарастват, което показва, че тенденцията за повишаване на строителството вероятно ще продължи. Продажбите на парцели са достигнали обем от около 13,6 млрд. евро през 2017 г., което е повишение с 30% спрямо 2016 г., сочат данни на компанията Real Capital Analytics. Това обаче все още е далеч от закупените терени за 25 млрд. евро през 2007 г., допълва компанията.

На някои големи пазари има основания за притеснение. Несигурността как ще се развие в идните години излизането на Великобритания от ЕС отклонява някои инвеститори от Лондон.

В същото време обявените от американския президент Доналд Тръмп мита пораждат опасност от забавяне на икономиката. „Нашите очаквания за макроикономиката са положителни. През 2018 г. трябва да видим по-голям растеж. Най-големият риск идва от политиката“, казва Изабел Скемама, главен изпълнителен директор на Axa Investment Managers.

Новите проекти стават по-привлекателни, тъй като стойността им достига рекордни равнища благодарение на силния интерес на инвеститорите към някои пазари. Миналата година е била третата най-силна година по равнище на продажбите в Европа с имоти на обща стойност 293,4 млрд. долара, които са сменили собствеността си. Това е повишение с 4% спрямо 2016 г., сочат данните на Real Capital. Сделките тази година са на път да достигнат нивото от 2017 г., допълва компанията.

В същото време има повече пари за финансиране на строителството. Големите компании могат да вземат кредити за проекти на пазара на облигации, докато вече стабилните банки са по-склонни да отпускат кредити на частни предприемачи.

Инвестиционните компании са съсредоточени конкретно върху строителството на офиси в Европа, защото наемателите все повече търсят гъвкаво пространство, отговарящо на нуждите на младите служители, което обикновено не съществува в по-стари сгради.

„Наемателите на офиси се промениха повече в последните три години, отколкото в десетте години преди това“, казва Джеф Харис, който оглавява европейския отдел на компанията TH Real Estate. Тя управлява активи на стойност 109 млрд. долара в 18 страни.

Нарастването на строителството и по-високата задлъжнялост създаваха проблеми на имотната индустрия в миналото. Но анализаторите отбелязват, че новото предлагане е ограничено след финансовата криза, така че няма голяма опасност от пренасищане засега. Търсенето и тенденциите при наемите оправдават новото строителство, казват те.
„Наблюдаваме разумно поемане на риск“, отбелязва Фрейтаг-Акселрод.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още