IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът на ЕС реши: Airbnb не е агент на недвижими имоти

Решението е победа за платформата за краткосрочни наеми, която опитва да разреши регулаторни проблеми в редица градове преди листването си на борсата

12:30 | 19.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Airbnb не може да бъде регулирана като имотна агенция, която предлага услугите си онлайн, реши Съдът на ЕС по заведено от Франция дело, което поставя въпроса дали онлайн платформата може да бъде принудена да се съобразява със строги местни правила, предава Bloomberg.

Съдът на ЕС съобщи в решението си, оповестено в Люксембург в четвъртък, че френските власти не са уведомили надлежно Европейската комисия за изискването Airbnb да притежава професионален лиценз на брокер на недвижими имоти. 

"Естеството на връзките между посредническата услуга и предоставянето на настаняване не оправдава класифицирането на тази посредническа услуга като услуга на информационното общество", реши съдът. 

Решението контрастира с друго дело, засягащо Uber Technologies, при което Съдът на ЕС постанови, че онлайн услугата за споделени пътувания трябва да бъде регулирана като таксиметрова услуга. Генералният адвокат на Съда на ЕС заяви в необвързващо становище през април, че Airbnb е различна и не може да бъде третирана като обикновен агент на недвижими имоти.

Решението на съда е победа за Airbnb, която опитва да разреши регулаторни проблеми с редица градове преди листването си на борсата догодина.

Airbnb съобщи, че съдебното решение ще й позволи да „продължи напред и да работи с градовете по ясни правила“.
„Искаме да бъдем добри партньори за всички и вече работим с над 500 правителства, за да помогнем на собствениците да споделят имотите си, да спазват правилата и да плащат данъци“, съобщи базираната в Сан Франциско компания в комюнике.

Заради спор с представители на френския туризъм и хотелска асоциация, които опитваха да наложат по-стриктни правила за Airbnb,  френски съд поиска мнението на Съда на ЕС за това как трябва да бъде третиран доставчикът на онлайн услуги, управляван от Ирландия, според правилата за електронна търговия в блока.

По-конкретно те искаха да знаят дали френският закон Hoguet, който регулира недвижимите имоти във Франция и може да доведе до наказателни санкции за нарушения, трябва да бъде прилаган за Airbnb в Ирландия.

У нас собствениците на имоти, които се отдават в платформи за краткосрочни наеми като Airbnb и Booking, вече трябва да плащат патентен данък от 25 до 250 лв. в зависимост от местонахождението на обекта. Това предвиждат промени в Данъчно-осигурително-процесуалния кодекс, които вчера бяха приети окончателно от депутатите без дебати по същество. 

Предложението дойде от депутати от ГЕРБ начело с председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Промяната ще засегне близо 14 000 имота в страната, които са регистрирани в платформите за краткосрочно отдаване под наем.

При приемането на бюджета за 2020 г. депутатите решиха също, че онлайн платформи като Booking и Airbnb трябва да предлагат "категоризирани" или "регистрирани" обекти за краткосрочно настаняване. Регистрацията на местата за временно настаняване ще се извършва от кметовете на общини или от оправомощени от тях длъжностни лица. Онлайн платформите ще бъдат спирани, ако предлагат некатегоризирани или нерегистрирани места за настаняване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още