IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съвместното съжителство съблазнява представителите на поколението Y в Ню Йорк

На фона на повишаването на наемите в големите градове расте броят на проектите за съжителство

19:53 | 23.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нандита Иер, която е от Мумбай, не познавала никого, когато пристигнала в Ню Йорк и за да не живее сама в „невзрачно студио“, избрала съвместно съжителство в стая, пише френският вестник Le Figaro.

Тя обитава един от 14-те апартамента в малък жилищен блок в луксозния квартал Долен Ийст Сайд в Манхатън заедно със съквартиранти. Харесва й, че може да се възползва от общите части – голяма кухня с дълга маса и ъглови дивани, тераса, където може да работи, и напълно пригодено за живот таванско помещение.

„Срещнах хора с най-различен произход, с които се сприятелих“, казва с усмивка девойката. Тя дори можела да разчита на съвети от съквартирантите си, докато търсела работа.

Животът с други хора не е нещо ново – от съвместно съжителство, през студентски общежития до домове за възрастни хора. Но на фона на повишаването на наемите в големите градове и развитието на начина на живот, стартиращи компании предлагат да се заемат с всичко, включително със социалния живот на обитателите.

Много от тях се занимават с организирането на събития един или няколко пъти в седмицата – от посещения на музеи до кулинарни курсове, и позволяват на обитателите да общуват чрез специално приложение. „Представителите на поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. – бел. ред.) искат да са част от общност“, казва Алекс Коен, брокер на недвижими имоти в компанията Compass. Те са свикнали с услуги като Airbnb или Uber „и не се притесняват да споделят общи пространства“, допълва той.

Търсенето е особено силно сред младежите на възраст между 18 и 35 години, а броят на проектите за съвместно съжителство не спира да расте. Консултантската компания Cushman & Wakefield отбеляза в доклад от май, че основните стартиращи компании в областта на съвместното съжителство (co-living) в САЩ предлагат около 3200 стаи.

Източниците на спорове между съквартирантите са ограничени, тъй като компаниите за фасилити мениджмънт обичайно се грижат за всички практически детайли – снабдяване със стоки от основна необходимост като тоалетна хартия, домакинска работа, сметки за интернет и ток.

„Толкова сме заети през седмицата. Фактът, че не трябва да се грижим за домакинството е истински плюс“, споделя 29-годишният архитект Ерик Тауро. След завършването на образованието си той търсел „най-простия начин да се установи в Ню Йорк“. В крайна сметка се спрял на жилище, управлявано от компанията Ollie, в голям и нов жилищен блок в квартал Лонг Айлънд Сити, където стартъп компанията предлага 422 легла в 169 апартамента.

Наред с всичко останало обитателите имат достъп и до спортна зала, симулатор за голф, а на последния етаж могат да се насладят на зашеметяваща гледка към Манхатън, Бруклин и Куинс. Жилищата са замислени така, че да се оптимизира всеки квадратен метър. „В обикновеното жилище се губи толкова много пространство“, казва Софи Уилкинсън, която отговаря за развитието в компанията Common. В жилищата на компанията стаите са смалени, а кухнята и други помещения за съвместно ползване са разширени.

Апартаментите за съжителство са с 15% до 30% по-евтини в сравнение със студио в същия квартал, сочат данни на стартъп компаниите в сферата. Цените варират между 1380 и 2063 долара на месец спрямо 2300 долара за обичайно студио. „Смятаме, че нарастването на влиянието на споделените работни пространства ще се пренесе и при съвместното съжителство“, казва Волкър Биненбьоз, говорител на компанията Medici Group, която неотдавна набра 300 млн. долара за разширяването си в САЩ. Преди това компанията набра над 1 млрд. долара за развитието си в Европа.

„Сега се съсредоточаваме върху представителите на поколението Y, но те ще остареят“, отбелязва Биненбьоз и допълва, че е възможно да се стигне до гигантско сътрудничество с услугите за споделени грижи за децата, насочени към младите семейства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още