Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Тръмп е продал имоти за над 35 млн. долара през 2017 г., но на тайни купувачи

От времето, когато той е номиниран за републикански кандидат, рязко нараства броят на купувачите, които искат да се скрият зад юридически лица

Тръмп е продал имоти за над 35 млн. долара през 2017 г., но на тайни купувачи

Снимка: Архив Ройтерс

Компаниите на президента на САЩ Доналд Тръмп са продали имоти за над 35 млн. долара през 2017 г. Купувачите се пазят в тайна, добре скрити зад офшорни компании, пише CNBC.

Само в Лас Вегас Тръмп продаде 41 луксозни апартамента. Повечето купувачи са използвали юридически лица, за да не се разкриват имената им.

Тенденцията купувачите на имоти на Тръмп да крият самоличността си се наблюдава още отпреди той да бъде номиниран за кандидат за президент, отбелязва изданието. По-рано само 4% от купувачите са използвали тази тактика, докато сега делът им достига около 70%.

Печалбите от продажбите на тези имоти преминават през доверителен фонд, управляван от синовете на американския президент. Той е единствен бенефициент и може да тегли пари по всяко време.

Непрозрачните продажби идват по време, когато Конгресът и всички комисии по етика призовават Тръмп да бъде по-прозрачен за своите местни и чуждестранни клиенти и партньори, включително купувачите на недвижимите имоти на неговите компании. В отговор президентът на САЩ назначи независим съветник по етика, адвокат Боби Бърчфийлд, за да преразгледа новите сделки.

През миналата година в. USA Today за първи път съобщи за бързия ръст на дела на купувачите на имоти от компаниите на Тръмп, които крият самоличността си. Тогава Бърчфийлд отказа да публикува докладите си. Сега той твърди, че при оценката на сделките се използва система от четири части – оценка на справедливата пазарна стойност, оценка на контрагента, оценка на ползите от сделката и оценка на вероятността от злоупотреби и злепоставяне на президента.

Липсва обаче външен контрол на вътрешната етика на компаниите му.

През миналата година купувачите на имоти от Доналд Тръмп варират от фондове за инвестиции в недвижими имоти, през богати лица, осъществяващи частни инвестиции, до забулени в пълна тайна личности, които и репортери не успяват да разкрият.

Рамзис Гаали, неврохирург до Чикаго, например е закупил апартамент от Тръмп в Лас Вегас чрез юридическо лице. Той обяснява, че е предпочел този вариант по съвет на финансов консултант, за да защити самоличността си, защото името му ще бъде свързано с това на президента на САЩ.

Други купувачи, до чиято самоличност журналистите са достигнали, също защитават избора си да се скрият зад юридическо лице, като някои определят това като „стандартна процедура“.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Три прогнози за влиянието на технологиите в имотната индустрия